Valsts darba inspekcija (VDI), izmeklējot 30.oktobrī Daugavpils bērnudārzā "Spārīte" notikušo nelaimes gadījumu, kurā tika smagi traumētas divas veļas gludinātājas, secinājusi, ka nelaimes gadījuma galvenais iemesls bija iekārtas neatbilstība drošības prasībām, portālu "Delfi" informēja VDI.
Ekspertīzē tika noskaidrots, ka veļas žāvēšanas un gludināšanas veltņa bīstamā zona pie veļas padeves starp ruļļiem nebija aizsargāta ar konstrukcijā paredzēto drošības ierīci. Veicot iekārtas tehniskā stāvokļa un situācijas novērtēšanu, eksperti konstatēja vairākas neatbilstības MK noteikumiem "Darba aizsardzības prasības lietojot darba aprīkojumu un strādājot augstumā".

Darba devējs, veicot darba vides iekšējo uzraudzību, nebija ievērojis konstatētās neatbilstības un nebija dokumentējis iekārtai veiktos remontdarbus, kuru laikā bloķējošais drošības rāmis bija demontēts.

Kā atzina Valsts darba inspekcijas direktore Rita Elce, nelaimes gadījumam ar tik smagām sekām nebūtu noticis, ja bloķēšanas ierīce būtu darbojusies.

"Līdzīgi veļas un gludināšanas veltņi atrodas daudzās pirmsskolas izglītības iestādēs Latvijā, tāpēc aicinām darba devējus pievērst pastiprinātu uzmanību šo iekārtu tehniskajam stāvoklim, lai šāda veida nelaimes gadījumu turpmāk neatkārtotos," pauda Elce.

Latgales reģionālās valsts darba inspekcijas amatpersonas "Spārītes" vadībai ir uzdevušas novērst izmeklēšanas laikā konstatētos pārkāpumus un informāciju par nelaimes gadījumu nosūtījusi Valsts policijai, lai tā izskatītu jautājumu par kriminālprocesa uzsākšanu.

Gadījumā, ja kriminālprocess netiks uzsākts, darba inspekcijas amatpersonas lems par administratīvā soda piemērošanu darba devējam.

Pēc šobrīd Valsts darba inspekcijas rīcībā esošās informācijas laikā no 2007. gada 1.janvāra līdz 10.decembrim Latvijas Republikā darba vietās gājuši bojā 59 darbinieki un 245 guvuši smagas traumas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!