Valsts darba inspekcija (VDI), izmeklējot pērnā gada 16.novembrī "Liepājas Metalurgs" notikušo nelaimes gadījumu, kurā smagus apdegumus guva metāla kausētājs, secinājusi, ka nelaimes gadījuma galvenais cēlonis bija nekontrolēta sārņu izmešana no sārņu kausa, portālu "Delfi" informēja VDI pārstāve Sarmīte Bunka-Brilijonka.
Ekspertīzē konstatēts, ka pie līdz šim zināmajiem riska faktoriem esošais tehnoloģiskais process atbilda darba aizsardzības prasībām. Tomēr, ņemot vērā, ka nekontrolētā sārņu izmešana traumēja darbiniekus, kas atradās ārpus uzņēmumā noteiktās bīstamās zonas, eksperti uzskata, ka esošais tehnoloģiskais process nenodrošina pilnīgu atbilstību MK noteikumu "Darba aizsardzības prasības, lietojot darba aprīkojumu un strādājot augstumā" prasībām.

Ņemot vērā ekspertīzē un izmeklēšanas laikā konstatēto, Kurzemes reģionālās valsts darba inspekcijas amatpersonas "Liepājas Metalurgs" vadībai ir uzdevušas veikt atkārtotu darba vides risku novērtēšanu un noteikt nepieciešamos darba aizsardzības pasākumus, kas novērstu vai samazinātu līdzīgu negadījumu atkārtošanās risku.

Informācija par nelaimes gadījumu nosūtīta Valsts policijai, lai tā izskatītu jautājumu par kriminālprocesa uzsākšanu.

"Ņemot vērā, pērnā gada laikā notikušo nelaimes gadījumu skaitu "Liepājas Metalurgs", apsveru iespēju tuvākajā laikā atkārtoti tikties ar šī uzņēmuma vadību un personīgi pārliecināties par pērnā gada kompleksās pārbaudes laikā konstatēto pārkāpumu novēršanu," informē VDI direktore Rita Elce.

Pērn "Liepājas Metalurgs" notikuši desmit nelaimes gadījumi, no tiem viens gadījums bija letāls, divi - smagi un septiņi viegli nelaimes gadījumi.

Pēc šobrīd VDI rīcībā esošās informācijas laikā no 2007. gada 1.janvāra līdz 31.decembrim Latvijas Republikā darba vietās gājuši bojā 61 darbinieki un 265 guvuši smagas traumas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!