Foto: LETA

Nelegālos imigrantus tomēr neizmitinās Ezersalas skolā Ludzas novadā un tiks meklētas citas iespējas, norāda Ludzas novada pašvaldībā.

Šonedēļ Operatīvās vadības centra (OVC) sanāksme attālinātā formātā runāts par aktuālo situācijas Latvijas-Baltkrievijas pierobežā. Sanāksmē piedalījās pārstāvji no Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP), Valsts drošības dienesta, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Iekšlietu, Aizsardzības, Ārlietu un Veselības ministrijas, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, kā arī no pašvaldībām, kurās pašlaik izsludināta ārkārtējā situācija.

Tikšanās laikā turpinājās diskusijas par līdz šim aizturēto robežpārkāpēju izmitināšanu. Gan robežsardze, gan PMLP ir apzinājusi iespējamās ēkas.

Pašvaldībā skaidroja, ka veikta arī bijušās speciālās internātpamatskolas "Ezersala" telpu apsekošana. Objekts atzīts par neatbilstošu ieguldāmo resursu samērīgumam, līdz ar to aizturēto robežpārkāpēju izmitināšanai atbilstoši objekti tiks meklēti citās pašvaldībās.

Iepriekš OVC vadītājs, Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs skaidroja, ka nepieciešamības gadījumā nelegālo imigrantu izvietošanai plānots izmantot bijušās Ezersalas speciālās pamatskolas ēku Ludzas novadā.

Aizturēto ārzemnieku izmitināšana un pieejamā infrastruktūra ir Valsts robežsardzes pārziņā, savukārt PMLP pārraudzībā ir patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs "Mucenieki", uz kuru tiek novirzīti neaizturētie robežpārkāpēji, kuri jau ir lūguši patvērumu.

Potenciāli jaunu robežpārkāpēju plūsmu aizturēšanas gadījumā OVC tika konceptuāli atbalstītas iespējas izveidot papildus izmitināšanas objektu nelikumīgajiem robežpārkāpējiem Zvirgzdenes pagastā.

OVC vienojās par nepieciešamo organizatorisko pasākumu sākšanu un resursu plānošanu objekta pielāgošanai aizturēto personu izmitināšanai.

Ludzas novada domes priekšsēdētājs Edgars Mekšs (ZZS) aģentūrai LETA atzina, ka vēl ir jāizvērtē skolas atbilstība noteiktajām, tostarp drošības, prasībām. Taču, ņemot vērā, ka skola slēgta nesen, ieguldījumiem, lai telpas piemērotu robežpārkāpēju izmitināšanai, nevajadzētu būt ievērojamiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!