Latvijā šogad neparasti agri ieradušies zīriņi - jūras vai upes zīriņš trešdien manīts Kolkā, bet jau pirms nedēļas zīriņiem līdzīgi putni redzēti Preses nama apkaimē.
Mājas lapa http://www.putni.lv vēsta, ka zīriņu novērojis Latvijas putnu gredzenošanas centra laboratorijas vadītājs Juris Kazubiernis. Šis ir agrākais līdz šim zināmais zīriņu novērojums Latvijā. Iepriekšējos gados šie putni sastapti tikai aprīļa vidū.

Savukārt pirms nedēļas Preses nama darbinieki ziņoja, ka nama apkaimē redzami vairāki desmiti zīriņiem līdzīgu putnu, taču pieredzējuši putnu vērotāji šo informāciju nevarēja apstiprināt.

Vairākkārt vēstīts, ka vides aktīvisti un ornitologi pērn bija satraukušies par Eiropā lielāko zīriņu koloniju, kas ligzdo uz Preses nama jumta, jo pēc jumta remonta tā virsma nebija piemērota ligzdošanai. Ornitologi rīkoja talku un nobēra jumtu ar granti, bet arī pēc tam nebija pārliecināti par putnu veiksmīgu ligzdošanu. Uz Preses nama jumta ligzdo lielie kaijaki, upes tārtiņi, jūras žagatas un īpaši aizsargājamie putni - upes zīriņi, mazie zīriņi, jūras zīriņi un lielais ķīris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!