Foto: LETA

Nepieciešama Policijas akadēmijas atjaunošana, kā arī reformas iekšlietu sfērā un atalgojuma palielināšana jomas darbiniekiem, izriet no Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētāja Māra Kučinska (ZZS) paustā.

NDK sēdē šodien uzklausītas iekšlietu nozares vairākas atbildīgās amatpersonas. Komisija atbalsta Policijas akadēmijas atjaunošanu, jo aizvien vairāk ir izkristalizējusies atbilstošu apmācību augstākās izglītības līmenī nepieciešamība iekšlietu darbiniekiem, pauda politiķis.

Kučinskis vērsa uzmanību, ka ir noziegumi, kas tiek organizēti "augstas klases" līmenī, līdz ar to pretī jābūt arī augstā līmenī sagatavotiem tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem. Paredzēts, ka par iespējamo risinājumu atbilstošas augstākās izglītības nodrošināšanai iekšlietu nozares pārstāvjiem maija beigās spriedīs valdībā, tāpat par to vēlāk plānots spriest arī NDK sēdē, norādīja komisijas vadītājs.

Politiķis norādīja, ka vēlamajai Policijas akadēmijas atjaunošanai var izmantot esošas koledžas telpas, līdz ar to jauna ēka nebūtu nepieciešama. Ir iespējams arī nodrošināt atbilstošus pasniedzējus, tajā skaitā turpinot pašreizējo praksi ar ārvalstu lektoru piesaisti, pauda deputāts.

Kučinskis norādīja, ka, ja tiktu nolemts atjaunot Policijas akadēmiju, tad mudinātu tajā mācīties daudzus jaunus cilvēkus, kas ļautu pastiprināt policijas kapacitāti. Viņš kā labu piemēru minēja Nacionālās aizsardzības akadēmiju, kas palīdz Nacionālo bruņoto spēku kapacitātei.

Attiecībā uz pēdējā laika arī dažādiem traģiskajiem notikumiem, ko policija izmeklē, Kučinskis norādīja, ka, neskatoties uz to, ka "Twitter" lietotāji arī "veic izmeklēšanu", policijā norāda, ka paliek pie koncepta, ka ziņojumu par situāciju sniedz tad, kad ir izmeklēšanas rezultāti.

NDK vadītājs pauda, ka reformas iekšlietu sistēmā ir nākamā prioritāte, kam ir jāpievēršas. Tas paredzētu arī izvērtēt, vai ir nevajadzīgas pašlaik brīvas amata vietas, kurās neviens nestrādā. Tās būtu iespējams likvidēt, lai ietaupītos līdzekļus varētu izlietot atbilstošas samaksas nodrošināšanai darbiniekiem, pauda politiķis.

Jau ziņots, ka iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) jau ilgstoši vairākkārt publiski runājis par specializētas likumsargu izglītošanai paredzētas augstskolas izveidošanu. Par šādas augstskolas atjaunošanu publiski arī izteikušies augstas tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas.

Vēstīts, ka Valsts prezidents Egils Levits norādījis, ka iekšējās drošības joma ir kritiskā stāvoklī, tāpēc nākamā gada valsts budžeta veidošanas laikā jādomā par saprātīgām investīcijām minētās nozares attīstībai. Levits paudis, ka ir jābūt vienai iekšēji saskaņotai policijas un līdzīgo amatpersonu izglītības iestādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!