Foto: Shutterstock

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pērn 48 mājaslapās konstatējusi prettiesisku televīzijas programmu retranslāciju Latvijas teritorijā. Šī gada pirmā mēneša laikā sāktas septiņas jaunas lietvedības par šo pārkāpumu, portālu "Delfi" informēja padomes pārstāve Ieva Prauliņa.

Visām pērn konstatētajām 48 mājaslapām veikts ierobežošanas process atbilstoši Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteiktajam. Pēc NEPLP brīdinājuma saņemšanas astoņas no konstatētajām mājaslapām pašas ir pārtraukušas televīzijas programmu prettiesisku izplatīšanu. Savukārt 35 mājaslapām atbilstoši likumam tikusi ierobežota piekļuve uz laiku līdz sešiem mēnešiem. Bet attiecībā uz vēl piecām mājaslapām ir izteikti brīdinājumi, un atbilstoši likumam tām dots laiks saņemt nepieciešamo retranslācijas atļauju vai arī retranslāciju pārtraukt.

"TV programmu nelegāla retranslācija ir aktuāla problēma. Tā rada negodīgu konkurenci vietējiem televīzijas programmu izplatīšanas pakalpojumu sniedzējiem un nodara zaudējumus gan valstij, gan godīgajiem uzņēmējiem. Turklāt tā ietver risku, ka var tikt izplatītas Latvijā neatļautas un valstij naidīga satura programmas. Un tas nav pieļaujams," sacījis NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

Viņš atgādina, ka, lai legāli veiktu televīzijas programmu retranslāciju Latvijā, ir nepieciešams saņemt retranslācijas atļauju NEPLP, kā arī jāsaņem piekrišana no attiecīgās programmas īpašnieka vai tiesību turētāja, lai būtu sakārtoti arī autortiesību jautājumi.

Lai cīņa ar nelegālu saturu būtu pēc iespējas efektīvāka, NEPLP šogad ir ieviesusi jaunu, jaudīgāku televīziju retranslācijas monitoringa programmatūru.

NEPLP sadarbojas arī ar Valsts policiju un biedrību "Par legālu saturu", lai konstatētu gan tādas interneta vietnes, kas nelegāli retranslē citu valstu TV programmas, gan kas nelegāli retranslē vietējās Latvijas TV programmas.

Līdz šim konstatētās mājaslapas, kas nelegāli retranslē TV programmas, galvenokārt ir bāzētas Krievijā un Ukrainā un lielākoties prettiesiski pārraidījušas gan Krievijas, gan dažādu Rietumeiropas valstu TV programmas.

Televīzijas programmu retranslāciju interneta vidē NEPLP pārbauda kopš 2020. gada.

Saskaņā ar "Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu", konstatējot nelegālu televīzijas programmu retranslāciju, NEPLP uzliek tiesisko pienākumu 15 dienu laikā pārtraukt audiovizuālo programmu retranslāciju vai saņemt attiecīgu retranslācijas atļauju. Ja padomes noteiktajā termiņā retranslācija netiek pārtraukta, netiek saņemta retranslācijas atļauja vai ar padomi netiek panākta vienošanās par tiesiskā pienākuma izpildes termiņa pagarināšanu, padome ir tiesīga ierobežot piekļuvi šādām mājaslapām, liedzot to domēna vārdu izmantošanu uz laiku līdz sešiem mēnešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!