Foto: Shutterstock

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) šī gada deviņos mēnešos 35 mājaslapās konstatējusi televīzijas programmu prettiesisku retranslāciju Latvijas teritorijā bez retranslācijas atļaujas, portālu "Delfi" informēja padomē.

NEPLP, sadarbojoties arī ar Valsts policiju un biedrību "Par legālu saturu", konstatēja, ka ir gan tādas interneta vietnes, kas nelegāli retranslē citu valstu TV programmas, gan tādas, kas nelegāli retranslē vietējās Latvijas TV programmas.

Līdz šim konstatētās mājaslapas, kas nelegāli retranslē TV programmas, galvenokārt ir bāzētas Krievijā un Ukrainā un lielākoties prettiesiski pārraidījušas Krievijas TV programmas.

Visām 35 mājaslapām veikts ierobežošanas process atbilstoši Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumam.

Pēc NEPLP brīdinājuma saņemšanas četras no šīm mājaslapām pašas ir pārtraukušas televīzijas programmu prettiesisku izplatīšanu. Savukārt 23 mājaslapām atbilstoši likumam tikusi ierobežota piekļuve uz laiku līdz sešiem mēnešiem, bet attiecībā uz astoņām mājaslapām ir izteikti brīdinājumi un atbilstoši likumam dots laiks saņemt nepieciešamo retranslācijas atļauju vai arī retranslāciju pārtraukt.

"Šī gada pirmo deviņu mēnešu rezultāti ir tikai sākums šīs jomas sakārtošanai. Televīzijas programmu nelegāla retranslēšana rada negodīgu konkurenci vietējiem televīzijas programmu izplatīšanas pakalpojumu sniedzējiem, kas darbojas atbilstoši valsts regulējumam," saka NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

"Turklāt šāda TV programmu nelegāla retranslēšana nozīmē arī to, ka brīvi var tikt izplatītas Latvijā neatļautas un valstij naidīga satura programmas," piebilda Āboliņš.

Kā skaidroja NEPLP loceklis Patriks Grīva, TV programmu retranslācijas kontroli mājaslapās NEPLP sāka veikt šogad. "Latvijā darbojas tūkstošiem mājaslapu, kas pārraida TV programmas. Protams, daļa no tām darbojas legāli. Taču arī aizdomīgo mājaslapu īpatsvars ir liels," norādīja NEPLP pārstāvis Patriks Grīva.

NEPLP aicina arī iedzīvotājus ziņot par mājaslapām, kas retranslē vietējās vai ārvalstu TV programmas, rakstot uz e-pastu: neplpadome@neplpadome.lv vai ziņojot sociālo tīklu vietnē "Twitter".

NEPLP norāda, ka tā kopš šī gada pārbauda televīzijas programmu retranslāciju interneta vidē Latvijā.

Saskaņā ar "Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu", konstatējot televīzijas programmu nelegālu retranslāciju, NEPLP uzliek tiesisko pienākumu 15 dienu laikā pārtraukt audiovizuālo programmu retranslāciju vai saņemt attiecīgu retranslācijas atļauju.

Ja padomes noteiktajā termiņā retranslācija netiek pārtraukta, netiek saņemta retranslācijas atļauja vai ar padomi netiek panākta vienošanās par tiesiskā pienākuma izpildes termiņa pagarināšanu, padome ir tiesīga ierobežot piekļuvi šādām mājaslapām, liedzot to domēna vārdu izmantošanu uz laiku līdz sešiem mēnešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!