Šā gada 1.jūlijā stāsies spēkā likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežojumu" noteiktie smēķēšanas ierobežojumi, kas nosaka, ka turpmāk kafejnīcās, restorānos un citās sabiedriskās ēdināšanas vietās, kazino un spēļu zālēs smēķēt būs atļauts tikai telpās, kas ir speciāli ierādītas smēķēšanai vai telpās, kas ir īpaši nodalītas no pārējās teritorijas.
Smēķēšanas ierobežojumi attieksies arī uz vasaras kafejnīcām, kur būs atļauts smēķēt īpaši ierādītas vietās. Šie pašī noteikumi būs saistoši arī visām augstskolām, ārstniecības iestādēm, sociālās aprūpes un rehabilitācijas institūcijām, darba vietām darba, publiskajām ēkām, kā arī citās publiskās telpās vai ēkās - kinoteātru, koncertu, sporta zālēs, citās sporta ēkās un būvēs, pasta un citu iestāžu zālēs, diskotēkās, deju zālēs u. c.).

Šobrīd jau ir aizliegts smēķēt izglītības un audzināšanas iestādēs, sabiedriskā transporta līdzekļu pieturvietu nojumēs, tuvāk par 10 metriem ēkās, kur ir izvietotas valsts un pašvaldību iestādes, daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņu telpās, visu veidu sabiedriskā transporta līdzekļos un taksometros un citur.

Veselības ministrija atgādina, ka smēķēšana ir kaitīgs ieradums, kas bojā ne tikai paša smēķētāja veselību, bet arī viņam apkārt esošo cilvēku veselību, jo viņi ir spiesti ieelpot cigarešu vai citu tabakas izstrādājumu dūmus.

Tabakas dūmi satur vairāk nekā 4000 ķīmisku savienojumu, no kuriem vairāk nekā 100 ir toksiski (indīgi) un vairāk nekā 50 ir kancerogēni (vēzi izraisoši). Daži no šiem savienojumiem ir lielākā koncentrācijā tieši piesārņotajā gaisā, ko ieelpo nesmēķētājs, nevis tiešajos dūmos, ko ieelpo pats smēķētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!