Foto: F64
Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas paredz partiju finansēšanu no valsts budžeta. Šo finansējumu partijas sāks saņemt 2012.gadā.

Saeima kārtējo reizi neatbalstīja deputātes Ilmas Čepānes (PS) priekšlikumu par priekšvēlēšanu izdevumu tēriņu griestu pazemināšanu. Debatēs gan pozīcijas, gan opozīcijas deputāti viens otram pārmeta naudas tērēšanu priekšvēlēšanu kampaņām, reklāmām un pasākumiem, lai gan to naudu varētu ziedot nabadzīgajiem. Deputāti neatbalstīja arī "Saskaņas centra" priekšlikumu sākt partiju finansēšanu no budžeta tikai no 11.Saeimas.

Jau ziņots, ka grozījumu mērķis ir samazināt partiju atkarību no ziedotājiem un to interešu vēlākas realizēšanas risku, mazināt partiju nelikumīgu finansēšanu, kā arī paaugstināt partiju administratīvo kapacitāti.

Likums nosaka, ka partiju finansēs no valsts budžeta, maksājot 50 santīmus par katru saņemto vēlētāja balsi, ja par to iepriekšējās Saeimas vēlēšanās ir nobalsojuši vairāk par 2 procentiem vēlētāju, kā arī paredzēta valsts budžeta finansējuma pieprasīšanas un piešķiršanas kārtība, gadījumi, kas valsts budžeta finansējumu partijai nepiešķir vai pārtrauc, vai aptur tā izmaksu.

Tieslietu ministrija norādīja, ka tieši 50 santīmi kā summa, kas maksājama par vienu balsi, ir noteikta, balstoties uz pašreizējās Saeimas vēlēšanu rezultātiem. Proti, par partijām, kas saņēma vairāk nekā 2% vēlētāju atbalstu, bija nodotas gandrīz 855 000 balsu, tādējādi šīm partijām kopumā ik gadu pienāktos turpat 427 350 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!