Foto: Shutterstock

No 25. janvāra Latvijā publiskās vietās vairs nedrīkstēs valkāt auduma mutes un deguna aizsegus, to vietā būs jālieto medicīniskās maskas vai FFP2 respiratori, otrdien lēma Ministru kabinets. Katrai maznodrošinātai personai valsts piegādās 50 medicīniskās sejas maskas.

Līdz šim noteikumi "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" atļāva publiskās vietās lietot arī auduma sejas maskas, tomēr otrdien valdība veica grozījumus noteikumos, turpmāk atļaujot publiskās vietās lietot tikai medicīniskās sejas maksas vai FFP2 respiratorus.

Veselības ministrija (VM) atsaucās uz pētījumiem, kas liecina, ka medicīnisko sejas masku efektivitāte, salīdzinot ar citu materiālu sejas aizsegiem, ir visaugstākā un sasniedz vismaz 90%, bet sejas maskas nav pietiekams aizsardzības līdzeklis pret ļoti sīku daļiņu (tai skaitā vīrusu) ieelpošanu.

Savukārt respiratori bez vārsta aizsargā ne tikai pret izelpoto daļiņu nonākšanu apkārtnē, bet arī pret daļiņu ieelpošanu no apkārtējās vides. FFP2 respiratoriem filtrācijas efektivitāte ir 94%, noplūde – 11%.

"Medicīniskās sejas maskas un respiratori ir standartizēti un to efektivitātei ir starptautiski noteiktas konkrētas prasības. Tādēļ, pareizi lietojot medicīnisko sejas masku vai respiratoru, var garantēt to efektivitāti. Savukārt auduma sejas aizsegiem nav nekādu konkrētu prasību vai standartu, un tās var būt kā ļoti kvalitatīvas ar augstu aizsardzības pakāpi, tā ļoti nekvalitatīvas ar ļoti zemu aizsardzības pakāpi, tādēļ auduma sejas aizsegu pareiza lietošana negarantē pietiekamu aizsardzību," skaidroja VM.

Operatīvās vadības grupas vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis informēja, ka līdz 25. janvārim valsts nogādās maznodrošinātām personām tās medicīniskās maksas, kas patlaban ir valsts krājumos. Kopumā katrai maznodrošinātai personai tiks piešķirtas 50 medicīniskās sejas maskas, lai "nodrošinātu primāro vajadzību apmierināšanu divu mēnešu periodā".

Vienlaikus noteikumos ietverts izņēmums attiecībā uz sejas masku lietošanu pamata un vidējās izglītības iestādēs, proti, tajās varēs izmanto augstas kvalitātes auduma aizsegu. Izglītojamie šīs pašas maskas varēs lietot sabiedriskajā transportā. Savukārt jaunieši vecumā no 12 līdz 18 gadiem, apmeklējot citas sabiedriskās vietas, būs jālieto medicīniskās maskas vai ne zemākas klases kā FFP2 respiratori.

Tāpat noteikumi paredz, ka bērni vecumā no septiņiem līdz 12 gadiem, apmeklējot sabiedriskās vietas, var lietot auduma maskas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!