Foto: LETA

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns parakstījis rīkojumu par fiktīvā darbinieku nodarbināšanā vainotā tiesneša Ziedoņa Strazda atstādināšanu no amata.

Tieslietu ministrijas pārstāve Ksenija Novikova apstiprināja, ka Bordāns ir parakstījis rīkojumu par Strazda atstādināšanu no tiesneša amata. Likums par tiesu varu paredz, ka atstādinātajam tiesnesim saglabā minimālo mēneša amatalgu.

Atstādināt tiesnesi rosināja tiesnešu disciplinārkolēģija līdz galīgā nolēmuma pieņemšanai disciplinārlietā. Tās izskatīšanā līdz 26.oktobrim ir pasludināts pārtraukums, jo nepieciešama papildu informācija. Uz nākamo sēdi atkārtoti uzaicinās Strazdu, kā arī Tiesu administrācijas personālvadības direktori, Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju un kancelejas vadītāja vietnieci.

Disciplinārlietu pret Strazdu tieslietu ministrs ierosināja, kad viņu aizturēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Birojs konstatēja, ka Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesā daudzus gadus fiktīvi nodarbinātas vairākas personas, kuras faktiski tiesā nav strādājušas un kurām aprēķināto atalgojumu, iespējams, piesavinājies tiesas priekšsēdētājs.

Biroja pierādījumi dod arī pamatu uzskatīt, ka atbalstu iespējamā nozieguma izdarīšanā, iespējams, ir sniegusi Rīgas apgabaltiesas tiesnese Skaidrīte Buivide, pret kuru tieslietu ministrs pagaidām neierosinās disciplinārlietu.

Iespējamo pārkāpumu dēļ Strazdam tika piemērots aizliegums pildīt Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja pienākumus, bet netika aizliegts pildīt tiesneša pienākumus. Strazds, sākoties skandālam, bija paņēmis slimības lapu un darbā nebija atgriezies.

Tieslietu padome bija saņēmusi Strazda lūgumu par atbrīvošanu no amata, kam par iemeslu minēts veselības stāvoklis, taču padome pagaidām nolēma nevirzīt priekšlikumu Saeimai par Strazda atbrīvošanu no tiesneša amata veselības stāvokļa dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!