17.septembrī Daugavpils novada dienās Skrindu dzimtas muzejā un Vaboles pagasta kultūras namā norisinājās Tradicionālo amatu diena "Maiziet' muna boguoteiba". Kā vēsta nosaukums, amatu diena tika veltīta maizei, tās nozīmei mūsu ikdienā, senču tradīcijām un maizes cepšanas veidiem.

Skrindu dzimtas muzeja saimniece Anna Lazdāne visiem sanākušajiem pastāstīja par maizes rašanās vēsturi, kā mainījušās cepšanas tradīcijas no laikiem, kad graudi tika berzti uz akmens, līdz mūsdienām, kad tehnoloģiju attīstība ļauj cept dažnedažādu šķirņu maizes: baltmaizi, saldskābmaizi, rupjmaizi, smalkmaizītes, sēklu maizes, karašas u.c.

Papildus aizraujošajam stāstījumam svētku apmeklētāji varēja noskatīties pēc muzeja pasūtījuma veidoto filmu par maizes tapšanu "Maizes ceļš", kā arī nobaudīt dažādus maizes veidus.

Skrindu dzimtas muzeja apmeklētāji labprāt dalījās savās bērnības atmiņās, kā viņu mammas vai vecmammas cepušas maizīti, kāda, viņuprāt, ir pati gardākā maizīte, kā arī pārrunāja dažādus ticējumus un tradīcijas, kas saistītas ar maizi.

Vaboles kultūras namā bija apskatāma seno darbarīku izstāde, un ikviens interesants varēja aplūkot un aptaustīt visus rīkus un traukus, kuri senatnē tika izmantoti maizes gatavošanai, sākot no pļautuvēm un spriguļiem, ko izmantoja graudu novākšanā, līdz pat abrai, kurā jauca un raudzēja mīklu, un lizei, ar ko gatavos kukulīšus iecēla krāsns mutē.

Tradicionālo amatu dienā bija iespējams iemēģināt roku graudu malšanā Vaboles dzirnavās, kā arī klausīties etnogrāfiskā ansambļa "Vabaļis" dziesmās. Diena noslēdzās ar Vaboles pagasta pīrāgu un kūku cepēju satikšanos un dižošanos. Saimnieces bija godam centušās, tāpēc kūkas bija cita par citu gardākas. Apmeklētāji varēja ne tikai pamieloties, bet arī apgūt kādu saimnieču gudrību un bagātināt pieredzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!