Valdība otrdien apstiprināja Kultūras ministrijas izstrādātos noteikumus par darba samaksas sistēmu no valsts budžeta finansējamo teātru aktieriem, nosakot, ka nākamgad zemākā mēneša darba alga aktieriem nevarēs būt mazāka par 270 latiem.
Nākamā gada budžetā aktieru atalgojumam paredzēti 814 557 lati.

Šodien atbalstītie noteikumi nosaka, ka aktiera profesija tiek pielīdzināta vienotajai amatu klasifikācijas sistēmai, kas tiek piemērota valsts tiešās pārvaldes iestādēs, atbilstoši valsts pārvaldes amatu katalogam. Aktiera amats ar šiem noteikumiem tiks pielīdzināts amatu saimes "Radošie darbi" otrajam līmenim.

Kultūras ministrija ir pārliecināta, ka jaunie noteikumi radīs priekšnoteikumus vienotas darba samaksas sistēmai teātros. Ņemot vērā, ka teātri ir izveidoti ar mērķi sniegt augstvērtīgu māksliniecisku produktu un šim mērķim tiek piešķirta dotācija no valsts budžeta, aktiera atalgojums nebūs atkarīgs tikai no izrādes komerciālas veiksmes.

Tāpat aktiera atalgojums nebūs tieši atkarīgs no īslaicīga režisora vai skatītāja pieprasījuma, kā arī aktieris būšot motivēts darboties savā profesijā.

Vienlaicīgi aktieri varēs materiāli stimulēt par augstiem mākslinieciskā darba rezultātiem atbilstoši viņa darba ieguldījumam un aktieris varēs saņemt piemaksu ne lielāku kā 40% no mēneša darba algas.

Konkrētus prēmēšanas apmērus un piemaksas apmērus noteiks teātra valde, un tās tiks maksātas no teātra pašu ieņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!