Foto: Shutterstock
No šā gada 1.septembra valsts apmaksās diagnostiku neauglības cēloņu noteikšanai, kā arī mākslīgo apaugļošanu sievietēm līdz 37 gadu vecumam, paredz Veselības ministrijas virzītās un valdības otrdien atbalstītās izmaiņas veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā.

Valsts no septembra apmaksās arī neauglības ārstēšanu un diagnostiku vīriešiem, bez vecuma ierobežojuma.

Lai sievietes varētu saņemt valsts apmaksātu diagnostikas un mākslīgās apaugļošanas pakalpojumu, noteikti tarifi neauglības diagnostikai un mākslīgās apaugļošanas procedūrām. Vienlaikus arī noteikti paaugstināti tarifi par vecmātes, ģimenes ārsta, ginekologa vai dzemdību speciālista nodrošinātu grūtniecības aprūpi.

Veselības ministre Ingrīda Circene (V) preses konferencē pirms valdības sēdes uzsvēra, ka tarifa paaugstināšana ļaus paaugstināt valsts veselības aprūpes sistēmā strādājošo vecmāšu un citu speciālistu atalgojums un segt citas izmaksas. Tas arī ļaus valsts apmaksātajā neauglības ārstēšanā iesaistīt privātpraksē strādājošus speciālistus, kuri ir daudz vairāk nekā valsts sistēmā strādājošie.

Circene norādīja, ka saskaņā ar starptautiskiem veselības datiem neauglības problēmas 53% gadījumos ir tieši vīriešiem, bet pārējos sievietēm. Tāpēc nav īsti precīzi, ka parasti runājot par šo problēmu tiek piesauktas tikai daiļa dzimuma pārstāves.

Grozījumi noteikumos arī paredz, ka Nacionālais veselības dienests varēs slēgt līgumus par grūtnieču aprūpi ar ginekologiem un vecmātēm, kam līdz šim nebija līgums ar valsti. Pacienta iemaksa par apmaksātām medicīniskās apaugļošanas procedūrām būs 3 lati par konsultāciju un kopumā valsts plāno apmaksāt piecas konsultācijas.

Vēl no 1.septembra valsts apmaksās B grupas beta hemolītiskā streptokoka noteikšanu grūtniecības 35.-37.nedēļā. Ja analīžu rezultāti izrādīsies pozitīvi, tad valsts apmaksās arī ārstēšanu, sacīja veselības ministre.

Savukārt agrīnai patoloģiju atklāšanai valsts no nākamā gada 1.janvāra apmaksās ultrasonogrāfiju 11.-13.grūtniecības nedēļā un 12.nedēļā – asins analīzi specifisku bioķīmisku marķieru noteikšanai. Tāpat no nākamā gada valsts paplašinātā riska grūtniecēm 25 un 26 nedēļā apmaksās glikozes tolerances testu.

Circene uzsvēra, ka valsts atbalsts neauglības diagnostikai un ārstēšanai tiek sniegts saistībā ar valdības iepriekš atbalstīto mātes un bērna veselības plānu 2012-2014.gadam, kura mērķis ir uzlabot mātes un bērna veselību, kā arī samazināt jaundzimušo un mātes mirstību.

Ministre norādīja, ka ir grūti pateikt, cik bērni nāks pasaulē pateicoties šim valsts atbalstam neauglības ārstēšanai, taču viņa pieļāva, ka rezultāti varētu būt līdzīgi Igaunijas rādītājiem, kur pēc līdzīgas programmas dzimstība pieaugusi par 3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!