Foto: AFP/Scanpix/LETA

No sestdienas, 7. marta, visā Latvijā, izņemot Rīgu un Rīgas reģionu, analīžu paraugus uz saslimšanu ar "Covid-19" uzsāks ņemt SIA "Centrālā laboratorija", preses brīfingā medijiem paziņoja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule.

Ar sestdienu, ja pacients no reģiona zvanīs uz 113 un informēs, ka ir slimības simptomi un ir atgriezies no kāda slimības skartā reģiona pēdējo 14 dienu laikā, izsaukums tiks nodots Centrālās laboratorijas koordinatoram, kurš organizēs laboratorijas brigādes nokļūšanu pie pacienta mājās. Tur tiks paņemtas analīzes un nogādātas Latvijas Infektoloģijas centrā, darbību secību skaidroja Cipule.

Pacients atbildi varēs saņemt 24 stundu laikā vai nedaudz ilgākā laika posmā, jo Cipule pieļāva, ka atbildes sagaidīšanas laiku varētu paildzināt tā nogādāšana Rīgā, lai veiktu pārbaudi.

Tāpat NMPD ir "izgājuši cauri ļoti sarežģītam sagatavošanās procesam" – veikuši darbinieku apmācības un nodrošinājuši laboratorijai nepieciešamos individuālās aizsardzības līdzekļus, informēja Cipule.

Jau ziņots, ka ir panāktas vienošanās ar piecām reģionālajām slimnīcām, ka turpmākajās dienās būs iespēja nogādāt pacientu un paņemt "Covid-19" analīžu paraugus arī Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā, Ventspilī un Liepājā, preses konferencē informēja Cipule.

Jau trešdien preses konferencē Cipule norādīja, ka notika darbs ar SIA "Centrālā laboratorija", ar kuru tiek plānots darbs par paraugu noņemšanu mājas apstākļos, lai pacients nebūtu jāved uz stacionāriem.

Jau ziņots, ka 2. martā Latvijā apstiprināts pirmais jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" saslimšanas gadījums. Saslimusī sieviete ieradusies Rīgā ar lidmašīnu no Minhenes, sākumā apmeklējot Milānu. Savukārt piektdienas rītā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ziņoja, ka līdz šim ar aizdomām par saslimšanu ar "Covid-19" kopā izmeklēti 186 pacienti. No visiem viens gadījums bijis pozitīvs un saslimšana konstatēta.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītājai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma ir vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!