Foto: LETA

Gadījumos, ja 20 dienu laikā izglītības iestādei nebūs paziņots par izbraukšanu no valsts vai mācību turpināšanu citā izglītības iestādē, Ukrainas bēgļu bērni tiks atskaitīti no pirmsskolas izglītības vai vispārējās pamatizglītības programmām, paredz šodien valdībā atbalstītie Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotie grozījumi "Kārtībā, kādā nepilngadīgam patvēruma meklētājam nodrošina izglītības ieguves iespējas".

Regulējuma izmaiņas nosaka, ka bāriņtiesa vai pašvaldības sociālais dienests informēs pašvaldības, kurā ir norādīta bēgļa uzturēšanās vietas adrese, sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisiju, ja tās rīcībā esošā informācija liecinās par civiliedzīvotāju uzturēšanos citas pašvaldības administratīvajā teritorijā vai izbraukšanu no valsts.

Ministrijas ieskatā, noteiktais dienu skaits ir saprātīgs laika posms, lai konstatētu Ukrainas civiliedzīvotāja neatrašanos līdzšinējā adresē gadījumos, ja izglītojamais bez attaisnojoša iemesla 20 dienas pēc kārtas nav apmeklējis izglītības iestādi. Bāriņtiesai vai pašvaldības sociālajam dienestam, atbilstoši šo institūciju noteiktajai kompetencei, ir tiesības apmeklēt ģimeni, lai pārliecinātos par iestādi, kādēļ bērns obligātās izglītības ieguves vecumposmā neapmeklē izglītības iestādi.

IZM norāda, ka līdz šim nevienā normatīvajā regulējumā nav noteikta kārtība, kādā Ukrainas civiliedzīvotāji tiek atskaitīti no vispārējās izglītības iestādēm, ja nepilngadīgā izglītojamā vecāks vai pilngadīgs izglītojamais nav izglītības iestādei iesniedzis iesniegumu par atskaitīšanu no izglītības iestādes.

Otrdien valdībā apstiprinātie grozījumi noteikumos par kārtību, kādā nepilngadīgam patvēruma meklētājam nodrošina izglītības ieguves iespējas, arī paredz Ukrainas bēgļu bērniem kompensēt lingvistisko nepietiekamību mācību procesā latviešu valodā. Lai nodrošinātu plašāku atbalstu latviešu valodas apguvei, skolai būs iespējams nodrošināt bērniem individuālā izglītības programmas apguves plāna izstrādi vispārējās izglītības programmas apguvei 1. - 8. klasē, 10. - 11. klasē un profesionālās izglītības programmas apguvei 1. - 3. kursā. Izglītības iestādei papildus liecībai, izziņai par izglītības programmas daļēju apguvi vai citai informācijai par bērna sniegumu būs jāpievieno individuālais izglītības programmas apguves plāns.

Tādējādi 2022./2023. mācību gadā būs iespējams pielāgot sasniedzamos rezultātus citos mācību priekšmetos vai kursos, ja šāda pielāgošana nepieciešama, izvērtējot apgūtās izglītības atbilstību Latvijas vispārējās izglītības programmu un profesionālās vidējās izglītības programmu prasībām. Sasniedzamie rezultāti netiek pielāgoti pamatizglītības, vidējās izglītības un profesionālās vidējās izglītības noslēguma posmā - 9. klasē, 12. klasē vai atbilstošā noslēguma kursā –, kur skolēns kārto valsts pārbaudījumus attiecīgās pakāpes izglītības ieguvei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!