Foto: Publicitātes foto
Trešdien mājās devies pacients, kuram pirmajam Latvijā veikta aknu transplantācija, portālu "Delfi" informēja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīca.

Profesors Jānis Gardovskis sacījis, ka ir pagājušas nepilnas trīs nedēļas kopš 13. janvāra naktī pirmo reizi Latvijā veikta aknu transplantācija. "Šodien pacients ir gatavs doties mājās. Pacients ir atveseļojies salīdzinoši ātri, ņemot vērā pasaules praksi. Visi izmeklējumi liecina, ka aknu transplantācija ir bijusi veiksmīga, pacients arī fiziski jūtas pietiekami spēcīgs un modrs," paudis profesors.

Reanimatoloģe Eva Strīķe atzīmējusi, ka arī pacients pats paklausīgi izpildījis visus ārstu norādījumus, tomēr, kā piebildis ķirurgs Jānis Vilmanis, viņam arī turpmāk būs jāseko līdzi savai veselībai. "Pacientam pēc aknu transplantācijas turpmāko mūžu jāsaņem specifiska medikamentu terapija, lai neizraisītu orgānu atgrūšanu. Pacientam regulāri būs jāierodas Stradiņa slimnīcā uz kontroles izmeklējumiem un pēc medikamentiem," viņš atzinis.

Savukārt pats pacients, 46 gadus vecais Normunds, stāstījis, ka slimojis jau astoņus gadus, taču slimība strauji progresējusi pēdējā gada laikā. "Sapratu, ka pastāv risks, jo operācija ir sarežģīta, bet citas iespējas man nebija. Šodien ir pienācis tas laimīgais brīdis, kad varu doties mājās pie ģimenes. Morāli un fiziski jūtos vesels. Nogurums ir pazudis, enerģija ir atgriezusies," teicis Normunds.

Ārsti atzinuši, ka janvārī mirušu divi jauni cilvēki, kam aknu transplantācija varēja glābt dzīvību.

Pagaidām precīzi nav zināms, cik izmaksās pirmā aknu transplantācija un pēcoperācijas aprūpe. Slimnīcas vadība norādījusi, ka gadā vajadzētu veikt 10 līdz 15 operācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!