Saeima ceturtdien nolēma veidot parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu, lai noskaidrotu faktus par Augstākās padomes (AP) prezidija un PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) parakstīto slepeno protokolu. Par komisijas izveidi nobalsoja 59, pret bija 15, bet divi atturējās.
Komisiju izveidot ierosināja "tēvzemieši", kas savāca 35 deputātu parakstus komisijas izveidošanai. Tās uzdevums būs pētīt apstākļus, kas saistīti ar 1991.gada 29.augusta AP prezidija īpaši pilnvarotā deputāta Pētera Simsona un PSRS VDK pārstāvja parakstīto dokumentu.

Pirms desmit gadiem noslēgto dokumentu pēkšņi aktualizēja prese, apgalvojot, ka ar tā palīdzību Latvijā palikuši daudzi "omonieši", krievu militāristi un tamlīdzīgi. Vienošanās protokols, kurš nekad nav bijsi slepens, paredz bijušo VDK darbinieku tiesību nodrošināšanu un nepieciešamības gadījumā - arī iekārtošanu darbā. Dokumentā puses vienojušās par Latvijas PSR VDK piederošās mantas nodošanu Latvijas rīcībā un bijušo VDK darbinieku tiesību aizsardzību Latvijas teritorijā.

Protokolā teikts, ka Latvijas AP prezidijs apņemas nodrošināt bijušās LPSR VDK un PSRS VDK darbinieku un pensionāru sociāli ekonomiskās, politiskās un personīgās tiesības un tiesisko aizsardzību. Ministru padomes pienākums nepieciešamības gadījumā ir palīdzēt iekārtot darbā bijušos LPSR VDK darbiniekus.

Protokolu parakstījuši Latvijas AP prezidija pilnvarotais Pēteris Simsons, PSRS VDK pārvaldes priekšnieka vietnieks Fjodors Mjasņikovs un PSRS VDK priekšsēdētāja vecākais konsultants Kondrašovs.

Dokuments parakstīts 1991.gada 29.augustā. Bijušais AP prezidija pilnvarotais deputāts Simsons sacīja, ka protokols ar VDK ir "atklāts un pilnīgi oficiāls" un "pilnīgas muļķības" ir tas, ka starp AP un VDK būtu slēgts kāds slepens līgums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!