Saeimas tautsaimniecības komisija ceturtdien noraidīja apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK deputāta Māra Grīnblata iesniegto kompromisa priekšlikumu strīdīgajiem ostu likuma grozījumiem, kas paredzēja, ka līdz 2005.gada sākumam Rīgas ostas valdē ir deviņi valdes locekļi - četri Rīgas pašvaldības un pieci valsts pārstāvji.
Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētāja biedre Anna Seile žurnālistiem pastāstīja, ka Grīnblata priekšlikums bija kompromisa variants un tādējādi partija "Jaunais laiks" viena gada laikā varētu pārliecināties par sava piedāvātā ostu pārvaldes modeļa, kas paredz valsts dominanti Rīgas ostā, efektivitāti.

Tostarp Grīnblata priekšlikums paredzēja, ka vienu valsts pārstāvi izvirza tieši premjers un šis pārstāvis arī ir ostas valdes priekšsēdētājs.

Tautsaimniecības komisija ceturtdien vēl vienojās, ka Rīgas domei līdz 1.decembrim Ministru kabinetam apstiprināšanai ir jāiesniedz Rīgas ostas pārvaldes nolikums. Savukārt valdība līdz decembrim iecels ministru izvirzītos Rīgas un Ventspils ostu valžu locekļus, bet līdz 1.janvārim apstiprinās Rīgas ostas pārvaldes nolikumu, kā arī izstrādās un iesniegs Saeimai grozījumus likumos, lai sakārtotu ostu pārvalžu statusus atbilstoši valsts pārvaldes iekārtas likumam.

Jau trešdien tautsaimniecības komisija atbalstīja opozīcijas priekšlikumu Rīgas ostas valdes priekšsēdētāju iecelt valdes atklātajā balsojumā, tādējādi viņš amatā nebūs jāapstiprina valdībai, kā to vēlējas partija "Jaunais laiks". Tomēr galīgais lēmums par likuma grozījumiem būs jāpieņem Saeimā, tādēļ komisijas atbalstītais variants vēl var mainīties.

Komisija trešdien atbalstīja arī speciālas darba grupas izstrādātos grozījumus ostu likumā, kas paredz, ka tikai uz Rīgas ostu attieksies publisko tiesību juridiskās personas statuss, kas nozīmē, ka valsts būs atbildīga par visām Rīgas ostas saistībām un būs galvenā lēmumu pieņemšanā, savukārt Ventspils un mazās ostas paliks pašvaldību pārziņā, bet Liepājas osta saglabās speciālās ekonomiskās zonas statusu un tās pārvaldē nekas nemainīsies.

Tostarp premjers Einars Repše nav apmierināts, ka komisija nav atbalstījusi viņa vadītās partijas priekšlikumus grozījumiem ostu likumā, tomēr arī pašreiz virzīto likumprojektu viņš raksturoja kā "vismaz soli uz priekšu".

Seile tomēr pauda, ka, neskatoties uz šo lēmumu, valdībai reāli būs iespēja ietekmēt brīvostas attīstītību un tā varēs pārraudzīt ostas darbu, jo valsts būs atbildīga par visām Rīgas ostas saistībām un būs galvenā lēmumu pieņemšanā.

Pašlaik paredzēts, ka ostu valdē būs astoņi locekļi - četri no valsts un četri no pašvaldības. Kvoruma nodrošināšanai ostu valdēs nepieciešami seši cilvēki, un lēmumu varēs pieņemt ar piecu balsu vairākumu.

Ministru kabinetam tiks uzticētas arī tiesības atcelt ostu valdes pieņemtu prettiesisku lēmumu. Tostarp pašvaldības saglabās tiesības izstrādāt ostu nolikumus.

Galīgais lēmums par grozījumiem ostu likumā būs jāpieņem Saeimai, kas šo jautājumu iecerējusi skatīt 23.oktobrī.

Ostu likuma grozījumi (TV sižetu izlase)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!