Šodien Rīgas apgabaltiesa noraidīja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ārsta Egila Valeiņa prasību pret vairākiem plašsaziņas līdzekļiem, kuriem tika prasīts atsaukt viņa godu un cieņu aizskarošas ziņas un maksāt 50 000 latu atlīdzību.
Valeinim būs jāmaksā Ls 200 gan AS "Diena", gan AS "Preses nams" par advokātu sniegtajiem pakalpojumiem.

Spriedumu 20 dienu laikā var pārsūdzēt apelācijas kārtībā Augstākajā tiesā.

Valeiņa advokāts Juris Marins žurnālistiem sacīja, ka spriedums noteikti tiks pārsūdzēts.

Kā ziņots, 2002.gada rudenī vairākos plašsaziņas līdzekļos izskanēja informācija par iespējamo ārsta vainu kādas pacientes nāvē.

Tika ziņots, ka Valeinis operējis sievietei asinsizplūdumu galvā un pēc operācijas viņa esot jutusies labi. Slimniece mirusi pēc vairākām dienām - pēc citā nodaļā veiktās kardioloģiskās operācijas.

Valeinis uzskatīja, ka ar šādām ziņām aizskarts viņa gods un cieņa, un iesniedza prasību tiesā.

Apgabaltiesa jau vairākkārt bija noteikusi tiesas sēdes, lai pēc būtības tiktu izskatīta Valeiņa prasība, kas Rīgas apgabaltiesas tiesvedībā ir jau vairāk nekā gadu.

Strīds līdz šim nav ticis izšķirts, jo uz tiesas sēdēm dažādu iemeslu dēļ nekad nav bijis iespējams sapulcēties visiem procesa dalībniekiem. Tomēr arī tad, ja visi strīdnieki uz tiesu ieradušies, bijuši citi procesuāli šķēršļi, lai lietu pēc būtības neizskatītu.

Šā gada maija beigās apgabaltiesa par neierašanos uz tiesas sēdi uzlika Ls 100 naudas sodu diviem plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem.

Saistībā ar šo strīdu 2002.gada rudenī Medicīnas aprūpes un darbaspēju kvalitātes kontroles inspekcija (MADEKKI) uzsvēra, ka ārstam ir noteikts Ls 50 naudas sods par pieļautajiem medicīniskās aprūpes pārkāpumiem, nevis par viņa vainu pacientes nāvē.

Kā toreiz paziņoja MADEKKI vadība, inspekcija norobežojas no vairākos plašsaziņas līdzekļos sniegtās neprecīzās informācijas, ka iestādes eksperti Stradiņa slimnīcas ārstu Valeini vaino slimnieces nāvē, un atvainojās ārstam par radušos situāciju.

Mediķis Rīgas apgabaltiesā iesniedza prasību pret SIA "BNS Latvija", valsts bezpeļņas SIA "Latvijas televīzija", AS "Diena" un AS "Preses nams".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!