Parlamentārās izmeklēšanas komisijas pedofilijas lietā vadītājs Jānis Ādamsons ceturtdien galaziņojumā nosauca sešas amatpersonas, kuras, iespējams, saistītas ar pedofilijas lietu, tostarp arī piecas jau iepriekš minētās.
Vienīgais jaunais uzvārds ir Rīgas klasiskās ģimnāzijas direktors Romāns Alijevs.

Kā iespējami saistīti ar pedofilijas lietu atkārtoti nosaukti - trešdien demisionējušais valdības vadītājs Andris Šķēle, tieslietu ministrs Valdis Birkavs, Valsts ieņēmumu dienesta vadītājs Andrejs Sončiks, "Latvijas pasta" ģenerāldirektors Aivars Droiskis, kā arī Alijevs.

Komisija uzskata, ka īpašu pārbaudi vajag veikt par Ģenerālprokuratūras administratīvā departamenta direktora Jura Zālīša darbu. Šo amatpersonu tālāko atrašanos jebkādos amatos valsts varas iestādēs uzskata par amorālu un tiesisku iemeslu dēļ, iespējams, nepieļaujamu.

BNS jau ziņoja, ka Ādamsons jau 17.februārī komisijas starpziņojumā no Saeimas tribīnes jau nosauca trīs amatpersonas, kas varētu būt iesaistītas pedofilijas lietā - premjeru Andri Šķēli, tieslietu ministru Valdi Birkavu un Valsts ieņēmumu dienesta vadītāju Andreju Sončiku.

Pirms tam jau tika minēta arī Latvijas pasta ģenerāldirekotra Aivara Droiska iespējamā saistība ar pedofilijas lietu, savukārt pēc tam, kad komsijas nolēma publiskot komisijas tikšanās stenogrammas ar ģenerālprokurora Jāņa Skrastiņa darbības pārbaudes veicēju Voldemāru Čiževski, tika pieminēts arī Ģenerālprokuratūras Saimnieciskā departamenta vadītājs Juris Zālītis.

Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga 17.februārī, kad parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs nosauca ar pedofiliju iespējami saistītās amatpersonas, toreiz nosauca par "melnu dienu Latvijai un Latvijas tēlam".

Savukārt toreizējais valdības vadītājs Andris Šķēle todien paziņoja, ka Ādamsona izteikumi ir rūpīgi gatavota provokācija pret valsti, tomēr tā neietekmēšot valdības stabilitāti.

Birkavs prokuratūrā tajā pat iesniedza pieteikumu izmeklēt viņa saistību ar pedofilijas lietu, lai pierādītu, ka šādām aizdomām nav nekāda pamata, un pieteica badastreiku, savukārt Sončiks pauda apņēmību iesniegt prasību tiesā par goda un cieņas aizskaršanu, ko tā arī līdz šim nav izdarījis.

Tā saucamais pedofilijas skandāls Latvijā uzbangoja pērnā gada septembrī, kad LNT raidījumā "Nedēļa" demonstrēja sižetu, kurā kāds nepilngadīgs jaunietis vainoja "Misis Latvija" prezidentu Aināru Eisaku, ka tas viņu seksuāli izmantojis. "Nedēļa" norādīja, ka zēnus Eisakam piegādājis arestētais pornobiznesa darbonis Jurijs Jurjevs un Eisaks viņus tālāk piegādājis vietējām prominencēm.

"Nedēļa" pieļāva - ja tās rīcībā esošā informācija ir patiesa, skandālā varētu būt iesaistīti arī divi valdības locekļi un kāds augsta ranga ierēdnis.

Lietu šobrīd izmeklē prokuratūra un tā saucamajā "Logos centra" lietā šobrīd ir apcietinātas sešas, bet apsūdzētas septiņas personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!