Starp konkursa komisijas nākamajai kārtai izvēlētajiem 11 kandidātiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatam četri pagaidām tiek uzskatīti par visreālākajiem pretendentiem ieņemt šo amatu, liecina aģentūras LETA veiktā neoficiāla vērtēšanas komisijas locekļu aptauja.
Tomēr šis ir tikai sākotnējais komisijas locekļu viedoklis un, iespējams, ka viņu domas pēc pretendentu uzklausīšanas klātienē vēl mainīsies. Līdz 1.septembrim vienpadsmit otrajā kārtā iekļuvušajiem kandidātiem rakstiski jāiesniedz idejas par KNAB darbu, korupcijas problēmu Latvijā, kā arī jānorāda prioritātes, strādājot KNAB priekšnieka amatā.

Ņemot vērā, ka konkursā pieteikušies vairāki labi speciālisti, kuri spētu dot ieguldījumu cīņā ar korupciju, tiek pieļauta iespēja, ka neuzvarējušajiem pretendentiem tiks piedāvāts cits darbs KNAB, tādējādi veidojot spēcīgu komandu. Atsevišķi no kandidātiem, ar kuriem otrdien izdevās sazināties aģentūrai LETA, atzina, ka apsvērtu iespēju ieņemt citu amatu KNAB, vēl daži teica, ka par to pagaidām nav domājuši, jo pretendē tieši uz priekšnieka amatu.

Pagaidām kā visspēcīgākie pretendenti uz KNAB vadītāja amatu tiek minēti Kanādas prokurors Andrejs Bērziņš, KNAB Korupcijas analīzes un pretdarbības metodikas izstrādes nodaļas vadītājs Aleksejs Loskutovs, Latvijas vēstnieks ANO Ņujorkā Gints Jegermanis un Drošības policijas Aktīvo izstrāžu nodaļas priekšniece Juta Strīķe. Kā zinošs un labs speciālists tiek nosaukts arī advokāts Oskars Rode (JL).

Otrdien pēc valdības koalīcijas partiju brokastīm, kurās piedalījās arī KNAB priekšnieka kandidātu izvērtēšanas komisijas vadītājs premjers Einars Repše (JL), Saeimas "Jaunā laika" frakcijas priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš žurnālistiem sacīja, ka no pretendentiem "trīs, četri ir galvenie".

Bez jau minētajiem konkursa nākamajā kārtā iekļuvis ASV Finanšu uzraudzības departamenta auditors Jānis Zuika, prokurors Aldis Pundurs, Drošības policijas Jēkabpils nodaļas priekšnieks Edvīns Broks, Valsts ieņēmumu dienesta Galvenās muitas pārvaldes Tarifu daļas vecākais muitas eksperts Jānis Zakovics, kriminālpolicijas Ekspertīžu pārvaldes priekšnieka vietnieks Aigars Evardsons un uzņēmējs, bijušais premjera padomnieks pretkorupcijas jautājumos Armands Agrums (JL).

Izvēloties pretendentus nākamajai kārtai, tika vērtēta kandidātu atbilstība konkursa formālajiem kritērijiem - izglītība, pieredze vadošā un izziņas darbā, kā arī ņemti vērā tiesībsargājošo iestāžu atzinumi.

Vērtēšanas komisijas priekšsēdētājs ir premjers. Komisijā darbojas tieslietu ministrs Aivars Aksenoks (JL), valsts kontrolieris Raits Černajs, finanšu ministrs Valdis Dombrovskis (JL), iekšlietu ministrs Māris Gulbis (JL), Ministru prezidenta ārštata padomnieks valsts pārvaldes jautājumos, Saeimas deputāts Edgars Jaunups (JL), Valsts kancelejas direktora vietniece politikas plānošanas un koordinācijas lietās Una Klapkalne, ģenerālprokurors Jānis Maizītis, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre (ZZS) un Valsts kancelejas direktore Gunta Veismane.

Kā ziņots, kopumā KNAB priekšnieka amatam pretendēja 58 dažādu jomu speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!