Foto: DELFI
Festivāla "Lampa" diskusija "Jaunietis un politiskais" pulcēja politiski aktīvus jauniešus, pieredzējušus politiķus un ekspertus, kur viņi kopīgi meklēja veidus, kā veicināt sabiedrības cieņu pret jauniešu viedokli politiskos jautājumos.

Sarunu rīkoja Vienotības Jaunatnes organizācija, un diskusiju vadīja šīs organizācijas valdes locekle un projekta "Jauniešu Saeima" vēstnese Anete Biķe. Diskusijā piedalījās Latvijas Universitātes Politikas zinātnes nodaļas profesore Žanete Ozoliņa, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, "pieci.lv" raidījumu producente Karmena Stepanova un Vienotības Jaunatnes organizācijas valdes priekšsēdētājs Dāvis M. Daugavietis.

Par savas politiskās dzīves sākumu ministru prezidents Krišjānis Kariņš uzsvēra ģimenes lomu, minot to, ka uzauga ASV, un viņa tēvs bijis kara bēglis. "Ar tēvu runājām par Zviedrijas un Amerikas politiskajām sistēmām, spriedām par atšķirībām," atzina Kariņš. Viņš arī sacīja, ka uz Latviju pārcēlies kā uzņēmējs, kas skatījies ziņas un "lamājis televizoru", taču vēlāk izlēmis darīt ko lietas labā, iesaistoties politikā pats.Tāpat ministru prezidents citēja kādu publikāciju, sakot, ka "cilvēks var neinteresēties par politiku, bet politika tāpat interesēsies par viņu."

Arī Karmena Stepanova un Dāvis M. Daugavietis atzina, ka interesi par politiku ieguva jau agrā bērnībā, pateicoties ģimenei.Diskusijas dalībnieki izteica atziņu, ka politika ir kā spēle, un jautājums ir, vai cilvēks vēlas uzzināt spēles noteikumus.

"Mēs ļoti bieži politiku iztēlojamies kā elitāru nodarbi, taču politika ir mums visapkārt. Tā ir darbošanās kopā, un tā ir ideja. Lai ideja būtu laba, tā ir jāapspriež," sacīja politikas zinātnes profesore Žanete Ozoliņa. "Pat tad, kad jūs domājat, ka esat politiski neitrāls dzīvnieks, nē, jūs neesat. Jūs nedomājat pats, bet to dara kāds cits jūsu vietā," turpināja Ozoliņa, uzsverot, ka šādā gadījumā politiskās izvēles neizdara pats cilvēks.


Jau ziņots, ka sarunu festivāls "Lampa" notiek 20. un 21. augustā Cēsu pilsētvidē, tiešsaistē un kopā skatīšanās vietās visā Latvijā. Festivāla programma ir pieejama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!