Rīgas apgabaltiesa otrdien, 5.jūlijā, skatīs invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” projektu koordinatora Raimonda Smagara prasību par 30 001 lata kompensācijas piedziņu no SIA “Vernisāžas centrs”, jo 2002.gada vasarā Raimonds netika ielaists centra telpās izvietotajā naktsklubā “Eddies Club”, portālu “Delfi” informēja “Apeironā”.
Smagars pastāstīja, ka 2002.gada vasarā divas reizes “Vernisāžas centra” apsargi bez objektīva iemesla atteicās viņu ielaist naktsklubā. “Pirmajā reizē attieksme pret mani bija aizskaroša – apsargi taujāja, ko es klubā darīšu, kā arī apgalvoja, ka esmu piedzēries. Par to, ka tā ir sistēma, ka cilvēks ratiņkrēslā nevar iziet „face control” pārliecinājos 2002. gada 7.jūlijā, kad šajā pašā klubā netiku ielaists, jo apsargi apgalvoja, ka klubā ir slēgtais vakars. Tas gan neatbilda patiesībai, jo, vēloties pārbaudīt kluba apsardzes vārdu patiesumu, klubā vēlāk bez grūtībām iekļuva mani draugi,” pastāstīja Smagars.

Aizvainotais Smagars vērsies tiesā, jo uzskata, ka kluba apsargi neļāva viņam iekļūt naktsklubā tikai tāpēc, ka viņš pārvietojas ratiņkrēslā. Liedzot cilvēkam ar invaliditāti iekļūt naktsklubā, pārkāpts diskriminācijas aizliegums, nepamatoti ierobežotas cilvēka tiesības, kā arī aizskarts viņa gods un cieņa.

“Pie mums cilvēki samierinās ar klaju diskrimināciju, kamēr ārzemēs vinnē prāvas pat par visai absurdām lietām, kā piemēram par applaucēšanos ar karstu dzērienu, ja uz iepakojuma nav brīdinošs uzraksts”, uzskata Smagars, piebilstot, ka, cik viņam zināms, šis ir pirmais gadījums, kad Latvijā celta šāda veida apsūdzība, kaut apzināti vairāki gadījumi, kad cilvēks ratiņkrēslā netiek ielaists sabiedriskās vietās. Pozitīvs tiesas spriedums kalpotu kā precedents turpmāk citiem uztvert cilvēku ratiņkrēslā kā normālu cilvēku, kas arī reizēm atpūšas, dodas ar draugiem uz klubiem, un kuram ar pašapziņu viss kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!