7.septembrī Rātslaukumā notiks Zaļā punkta nedēļas atklāšanas ceremonija, kurā piedalīsies arī Rīgas domes izpilddirektors Māris Tralmaks un Latvijas Zaļā punkta valdes priekšsēdētāja Undīne Būde, portālam “Delfi” pastāstīja sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Ķīkule.
Pasākuma vietā tiks uzstādīti četri zvanveida konteineri, kas paredzēti iepakojuma savākšanai, kā arī vides objekts – “Plastmasas pudeļu kalns”, kura autors ir scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis. Notiks arī akcijas "Vēl viens miljons plastmasas pudeļu!" noslēguma izloze, kuras laikā vienas pudeles īpašnieks saņems 1000 vai 2000 EUR, ja pudele būs marķēta ar Zaļā punkta zīmi.

Šajā vasarā akcija norisinājās vairāk nekā 20 pašvaldībās, kopumā starpizlozes balvas laimējuši 105 iedzīvotāji.

Savukārt Latvijas Tirgotāju kamerā (LTK) portālam “Delfi” pastāstīja, ka "Zaļā punkta" aktivitātes rosina uzņēmējos arvien lielāku satraukumu par nelietderīgu naudas līdzekļu izlietošanu un rada draudus, ka valsts neatzīs dabas resursu nodokli aizvietojošos maksājumus "Zaļajam punktam" par izlietotiem atbilstoši Iepakojuma likumam un aprēķinās uzņēmējiem papildus nodokļu maksājumus.

"Latvijas Zaļais punkts" ir izveidots izlietotā iepakojuma apsaimniekošanai, palīdzot Latvijas uzņēmējiem izpildīt Iepakojuma likuma prasības par izlietotā iepakojuma savākšanu un pārstrādi. Tomēr arvien vairāk "Zaļā punkta" līdzekļi tiek tērēti pasākumiem, kas tieši nav saistīti ar šo mērķi, uzskata LTK.

Piemēram, augustā tika sponsorēta "Fabrikantu" koncerttūre, kuras uzdevumos neietilpa izlietotā iepakojuma savākšana. Bet šonedēļ, 9.septembrī, paredzēta akcija par atteikšanos no iepakojuma maisiņiem tirdzniecības vietās.

LTK vadītājs Henriks Danušēvics uzskata, ka "Zaļā punkta" uzdevums būtu palīdzēt tirgotājiem aizstāt pašreiz apritē esošos iepakojuma maisiņus ar videi draudzīgākiem vai sekmēt izlietoto maisiņu savākšanu un pārstrādi. “Tas netiek pat mēģināts darīt, bet darbi tiek aizstāti ar ārēji skaistu saukli "Neņemiet iepakojuma maisiņus, nesiet līdzi no mājām!",” uztraucas Danušēvics.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!