Šonedēļ valdībā skatīs Iekšlietu ministrijas valdījumā esošo Rucavas un Grenctāles robežpunktu demontāžu. Joprojām gan ir neskaidrs tālākais bijušā Ainažu robežpunkta liktenis. Tā ēkas un daļa apkārtējās teritorijas pirms trim gadiem nonāca privātīpašnieka rokās, tiesa, pašlaik nekas neliecina par to, ka Latvijas-Igaunijas robežšķērsošanas vieta varētu tikt sakopta, vēsta "Vidzemes Televīzija".

Bijušā Ainažu robežkontroles punkta ēkas pirms trim gadiem izsolīja "Valsts nekustamo īpašumu" rīkotajā izsolē. Tā kā kopš iestāšanās Šnegenas zonā, bijušajā Ainažu robežpunktā nekas būtiski nemainījās, vietējie iedzīvotāji cerēja, ka jaunais saimnieks nekustamajam īpašumam vismaz atradīs kādu pielietojujmu.

Diemžēl pēdējo trīs gadu laikā nekāda rosība te nav manīta. Ēkām pamazām drūp apmetums, tās ieaug aizvien kuplākā zālē.

Salacgrīvas novada domes priekšsēdētāja vietnieks attīstības jautājumos Jānis Cīrulis atzīst, ka robežpunkts ir novada vizītkarte, iebraucot no Igaunijas. "Igaunijas pusē ir viss apkopts un ir dzīvība. Tikmēr šajā pusē skats nav tas patīkamākais," atzīst Cīrulis.

Tikmēr Igaunijas pusē - bijušās Iklas robežpunkta ēkās jau pirms vairākiem gadiem ierīkota ēstuva, veikals un motelis, kā arī liela autostāvviea, pat rezerves daļu veikals kravas automašīnām.

Kamēr ēkas robežpunktā neatbilst grausta statusam, tā īpašniekiem, "Bezdelīgas", Salacgrīvas novada dome nevar izteikt neko vairāk kā aicinājumu nopļaut teritorijā zāli. Taču arī tas esot veltīgi, jo atbildes reakcija nav bijusi pat pēc sodu uzlikšanas.

Cerības, ka bijušajaš robežpunktā varētu kas tapt, ir visai niecīgas arī tāpēc, ka ēkas būvētas pēc specifisku plānojuma, tādējādi grūi pielāgojamas kādas saimnieciskās darbības veikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!