Foto: AFP/Scanpix/LETA

Novembra vidū varētu uzsākt balstvakcināciju jeb trešās potes pret Covid-19 saņemšanu personām virs 50 gadiem, otrdien, 2. novembrī, valdības sēdē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Ministrs informēja, ka līdz 2. novembrim veiktas 11 495 balstvakcinācijas devas personām, kurām tas ir šobrīd rekomendēts – personām vecumā virs 65 gadiem, sociālās aprūpes centru iemītniekiem, veselības aprūpes sistēmā strādājošiem, kam ir augsts profesionālais un lokāla uzliesmojuma risks, personām ar būtiski novājinātu imūno sistēmu, kā arī iedzīvotājiem vecumā no 18 gadiem sešas līdz astoņas nedēļas pēc "Janssen" vakcīnas saņemšanas (šajā gadījumā tā ir otrā vakcīnas deva).

Tāpat Pavļuts ziņoja, ka no 4. novembra plānots uzsākt balstvakcināciju pēc "Moderna" vakcīnu otro devu saņemšanu personām vecumā no 65 gadiem, sociālo aprūpes centru klientiem, veselības aprūpes sistēmā strādājošajiem, kā arī personām virs 50 gadiem ar hroniskām saslimšanām.

Valdības sēdē izskatītajā Veselības ministrijas (VM) prezentācijā norādīts, ka novembra turpmākajās nedēļās plānots uzsākt balstvakcināciju visiem iedzīvotājiem vecumā virs 50 gadiem, personām no 18 gadiem ar hroniskām saslimšanām, kas rada augstu risku Covid-19 saslimšanai, kā arī personām virs 18 gadiem citās augsta riska profesijās, kam ir ilgstoša saskarsme gan ar Covid-19 pacientiem, gan nevakcinētiem cilvēkiem. Pavļuts minēja, ka tie varētu būt skolotāji, tirdzniecībā, klientu apkalpošanā strādājošie.

Laiks, kad tas varētu stāties spēkā un uz kādām grupām attiektos, vēl tiks precizēti, bet provizoriskais laiks varētu būt 15. novembris, norādīja Pavļuts.

Atsevišķi valdības pārstāvji aktualizēja jautājumu par plašākas sabiedrības daļas nodrošināšanu ar trešo poti. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atzina, ka Imunizācijas valsts padome (IVP) ir noteikusi, ka sešus mēnešus pēc otrās potes saņemšanas, personām virs 30 gadiem būtu nepieciešams saņemt trešo poti.

Premjera ieskatā būtu jāatrod veids, kādā nodrošināt vakcināciju gan tiem, kas patlaban saņem pirmo un otro poti, gan arī tiem, kam jāsaņem trešā pote. Kariņš uzskata, ka ir jāparedz iespēja saņemt trešo poti pret Covid-19 tiem, kuri atbilst IVP kritērijiem.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) aicināja šodien neizvērst plašāku diskusiju par grupām, kurām būtu jānodrošina iespēja saņemt trešo poti, tā vietā jādod Veselības ministrijai iespēja turpināt senioru un riska grupu vakcināciju. Vienlaikus ministrs rosināja paredzēt iespēju saņemt trešo poti, ja to atļauj vakcinācijas jaudas. "Prioritārās grupas ir definētas. Bet, ja kāds neatnāk vakcinēties, tad šo iespēju varētu izmantot persona, kura atbilst IVP kritērijiem," pauda Rinkēvičs.

Rinkēvičs pauda pārliecību, ka sabiedrībai ir nepieciešams saņemt signālu par trešās vakcīnas saņemšanas iespējām. Viņš rosināja pagaidām politiski vienoties, ka visas vakcinācijas jaudas tiek veltītas riska grupu vakcinācijai un revakcinācijai, bet, ja būs iespējams, tad pārējiem iedzīvotājiem, saņemot mediķu rekomendāciju, ir pieejama trešā pote.

Arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) pauda atbalstu pieejai, ka iedzīvotājiem tiktu paredzēta iespēja saņemt trešo poti jebkurā laikā.

Ziņots, ka Imunizācijas valsts padome savā ziņojumā piektdien norādīja, ka, izvērtējot riskus un ieguvumus, cilvēkiem, kas jaunāki par 30 gadiem bez nopietnām blakusslimībām balstvakcinācija visā populācijā šobrīd nebūtu rekomendējama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!