Mārupē naktī uz svētdienu ir nogalināts advokāts un bijušais tiesnesis Uldis Bērziņš. Valsts policijas Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins žurnālistiem apstiprināja, ka 20. jūlijā pulksten 23.35 saņemts izsaukums uz Mārupes novadu, kur kādā privātmājā notikusi laupīšana un viena persona sašauta.

Policistiem ierodoties notikuma vietā, informācija apstiprinājusies.

Kādā privātmājā bija notikusi ielaušanās, noziedznieki maskās bija sasējuši 1940. gadā dzimušo mājas iemītnieci, taču viņu tālākās darbības iztraucējis laulātais pāris, kurš pārradies mājās. Policija pieņem, ka uzbrucēji bijuši vismaz divi.

Lai izvairītos no aizturēšanas, uzbrucēji raidījuši vairākus šāvienus iemītnieku virzienā, sašaujot 1972. gadā dzimušo vīrieti. Pēc tam uzbrucēji no notikuma vietas aizbēguši.

Pēc izsaukuma saņemšanas sašautais vīrietis nogādāts slimnīcā, bet pulksten 3.25 medicīnas iestādē miris. Grišins apstiprināja jau medijos izskanējušo informāciju, ka mirušais ir advokāts Uldis Bērziņš. Grišins uzsvēra, ka bojā gājušā ģimene lūdz ievērot tās privātumu šajā sēru brīdī.

Patlaban policija neizskata versiju, ka noziedzīgais nodarījums būtu saistīts ar advokāta un bijušā tiesneša profesionālo darbību, noteica Grišins.

Policija strādā pastiprinātā režīmā un notiek uzbrucēju meklēšana. Grišins sacīja, ka visdrīzāk tie ir vietējie iedzīvotāji, taču atturējās prognozēt, vai viņiem bēgot jau ir izdevies pamest Latvijas teritoriju. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Latvijas policijai ir pietiekoši daudz instrumentu arī starpvalstu sadarbībā.

Vaicāts par to, vai policijai ir kāda informācija par uzbrucēju iespējamo identitāti, Grišins sacīja: "Pavedieni ir, mēs strādājam." Grišins atzina, ka uzbrucējiem izdevies arī kaut ko nolaupīt, taču, kas tieši kļuva par laupītāju guvumu, viņš nekomentēja.

Notikušo bruņoto laupīšanu Kriminālpolicijas priekšnieks vērtēja kā ārkārtēju gadījumu. "Pirmā šogad Latvijā," sacīja Grišins.

Policijā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 117. panta par slepkavību, ja tā saistīta ar laupīšanu. Grišins uzsvēra, ka par šādu noziegumu paredzēts pat mūža ieslodzījums. Krimināllikums kā soda mēru par šādu noziedzīgu nodarījumu noteic mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Kriminālpolicijas šefs aicināja iedzīvotājus parūpēties par savu drošību, apkārtnē redzot, piemēram, aizdomīgas automašīnas vai personas, nekavējoties ziņot par to policijai. Tāpat vērsties policijā aicināts ikviens, kura rīcībā ir informācija, kas varētu būt noderīga konkrētā kriminālprocesa izmeklēšanā. Policijai iespējams ziņot, zvanot pa tālruni 110.

Toreizējais Administratīvās apgabaltiesas tiesnesis Bērziņš advokāta zvērestu nodeva 2008. gadā, liecina aģentūras LETA arhīvs.

Jau ziņots, ka pēdējais gadījums Latvijā, kad nogalināts advokāts, notika pērn maijā. Toreiz, 2018. gada 30. maija rīta, tika nošauts advokāts un maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus, kad viņš ar automašīnu brauca garām Rīgas Meža kapiem. Īsi pēc slepkavības netālu no notikuma vietas tika atrasta sadedzināta ar viltotiem valsts numuriem aprīkota automašīna, kura, visticamāk, bija saistīta ar slepkavību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!