Vairākas sabiedriskās organizācijas nākušas klajā ar paziņojumu, kurā nosoda pret asociācijas "AfroLat" biedru vērsto rasistisko uzbrukumu.
Atbalstu "AfroLat" izsaka lesbiešu, geju, biseksuālu, transpersonu un viņu draugu apvienība "Mozaīka", Latvijas Cilvēktiesību centrs, portāls "Dialogi.lv", Baltijas un Amerikas partnerattiecību programma, ASV izglītības fonds, geju un lesbiešu apvienība "ILGA-Europe", Starptautiskās lesbiešu un geju asociācijas Eiropas nodaļa, vortāls "StudentNet" un biedrība "Latvijas pilsoniskā alianse".

Kā teikts paziņojumā medijiem, sabiedriskās organizācijas cer, ka gan policija, gan tiesu sistēma sodīs uzbrucējus.

Organizācijas aicina policiju noziegumu vērtēt kā rasistisku uzbrukumu, nevis kā vienkārši huligānismu. "Ir pienācis laiks Latvijā saukt naida un neiecietības noziegumus to īstajos vārdos un attiecīgi par tiem sodīt," akcentē nevalstiskā sektora pārstāvji.

Arī Eiropas pretrasisma sadarbības tīkla (European Network Against Racism - ENAR) Latvijas dalīborganizācija "ENAR-Latvija" nosoda 10.jūnijā Rīgā notikušo uzbrukumu "AfroLat" biedram.

"ENAR-Latvija" pieprasa valdībai izstrādāt rīcības plānu likumu pilnveidošanai un policijas darbības efektivitātes uzlabošanai saistībā ar naida motivētiem noziegumiem, informēja Latvijas Cilvēktiesību centra direktore Ilze Brands-Kehre.

"Šis ir vēl viens rasistiski motivēts uzbrukums, kas norāda uz vairākiem trūkumiem policijas reakcijā un nepilnībām valsts likumdošanā," uzsvēra Brands-Kehre.

Viņa norādīja, ka, tāpat kā vairākos iepriekšējos gadījumos, arī šoreiz uzbrukums kvalificēts kā huligānisms. Tas norāda uz trūkumiem likumos un liecina, ka policijas darbiniekiem ir sarežģīti identificēt rasu naida motivētus noziegumus, kā arī trūkst izpratnes par rasisma sekām sabiedrībā.

"ENAR-Latvija" aicina veidot darba grupu, iekļaujot tajā neatkarīgus ekspertus, lai izstrādātu nepieciešamās izmaiņas tiesību aktos. Organizācija aicina iekšlietu ministru un policijas vadību, ņemot vērā starptautisko pieredzi, izstrādāt policijas darbinieku apmācību programmas saistībā ar rasismu un naida motivētiem noziegumiem.

Kā ziņots, 10.jūnijā netālu no savas dzīvesvietas Rīgā, Brīvības ielā, divi jaunieši no tā saucamajiem skūtgalvjiem uzbruka "AfroLat" biedram. Vainīgie aizturēti un nogādāti policijā, tomēr tā ierosināja lietu par huligānismu, nevis par rasistisku uzbrukumu, kā minēts aizturēšanas protokolā.

Uzbrucēji, izsaucot rasistiskus saukļus un apsaukājoties ādas krāsas dēļ, uzbruka "AfroLat" biedram, iesita viņam ar pudeli pa galvu un nogāza viņu zemē, informēja organizācijas priekšsēdētājs Kristofers Ejugbo.

Policija uzsākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 231.panta par huligānismu, taču, ja izmeklēšanas laikā tiks konstatēts, ka uzbrukums noticis rasistisku motīvu dēļ, policija lietu pārkvalificēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!