Latvijā ir notikusi strauja valsts izaugsme, bet ir vājš reģionālās pārvaldes līmenis, ko nepieciešams spēcināt, secinājuši Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Vietējās ekonomikas un nodarbinātības attīstības programmas (LEED) eksperti.
Lai nodrošinātu reģionālā līmeņa nostiprināšanu, eksperti piedāvā skaidrāk noteikt reģionu lomu un uzdevumus, kā arī skaidri definēt valsts un reģionu attiecības reģionālās politikas jomā, informēja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) Komunikācijas nodaļas vadītāja Gunta Skrebele.

Šodien savu nedēļas vizīti Latvijā noslēdza OECD eksperti, kas mūsu valstī bija ieradušies, lai analizētu Latvijas pašvaldībās un reģionos notiekošo attīstības plānošanu un dotu savus ieteikumus veiksmīgai plānošanas sistēmas ieviešanai Latvijā. Metodiskos ieteikumus eksperti sagatavos un iesniegs Latvijai līdz nākamā gada pavasarim.

Vizītes noslēgumā eksperti ieteica definēt ilgtermiņa valsts attīstības un investīciju modeli, ieviest publiskās un privātās partnerības sistēmu un pārskatīt ar pašvaldību kreditēšanu saistītos jautājumus.

Tāpat eksperti ieteica izveidot savu attīstības banku, kas būtu iesaistīta reģionālās attīstības atbalsta pasākumu ieviešanā, sekmēt radošo domāšanu un darbību reģionālajā un vietējā līmenī, veidot politiku ietekmes novērtēšanu un sekmēt tādu lēmumu pieņemšana par finanšu līdzekļu sadali, kas ievēro teritoriju izaugsmes vajadzības.

Reģioniem un pašvaldībām jāapzinās un jādefinē sava reģionālā un teritoriālā identitāte un īpašais izaugsmes potenciāls, kā arī visos pārvaldes līmeņos jānostiprina formālos un neformālos sadarbības forumus, sekmējot regulāras un vispusīgas diskusijas starp valsts, privāto un nevalstisko sektoru, norādīja eksperti.

Ekspertu vidū bija vairāki starptautiski pazīstami plānošanas un ekonomiskās attīstības speciālisti, tostarp arī Eiropā atzītais reģionālās attīstības un pilsētu attīstības jautājumu padomnieks ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi Gregs Klarks, kurš bijis arī bijušā Lielbritānijas premjerministra Tonija Blēra padomnieks un konsultējis daudzas valstis reģionālās attīstības jautājumos.

RAPLM Vidēja termiņa attīstības plānošanas departamenta direktore Ilona Raugze norādīja, ka ekspertu secinājumiem būs rekomendējošs raksturs, tomēr Latvijai ir būtiski ieklausīties OECD ekspertu ieteikumos, lai kopīgi atrastu optimālāko valsts reģionālās attīstības modeli, kurā viens no būtiskiem elementiem ir plānošanas procesa organizācija reģionālajā un vietējā pārvaldes līmenī.

Ekspertu vizīti Latvijā organizē RAPLM, kas ir OECD LEED projekta dalībniece un Latvijas galvenā attīstības plānošanas politikas iestāde.

Eksperti vizītes gaitā šonedēļ tikās ar institūcijām, kas ir iesaistītas valsts, reģionālā un vietējā mēroga attīstības plānošanas procesā - ministrijām, plānošanas reģioniem, vietējām pašvaldībām, Latvijas Pašvaldību savienību, Valsts reģionālās attīstības aģentūru, Latvijas Universitāti, Latvijas Lauksaimniecības universitāti, Centrālo statistikas pārvaldi, Ārvalstu investoru padomi Latvijā, "Latvijas Hipotēku un zemes banku" u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!