4. aprīlī pirmo reizi sāka rūkt farmācijas lieluzņēmuma "Olainfarm" meitas kompānijas "Olainfarm enerģija" koģenerācijas stacijas iekārtas Olainē.

Ar gāzi darbināmā koģenerācijas stacija radīta gan uzņēmuma "Olainfarm" vajadzībām, gan ar mērķi gūt peļņu. Tās saražoto siltumu plānots izmantot rūpnīcas vajadzībām, bet saražoto elektroenerģiju - pārdot uzņēmumam "Latvenergo". Jaunatklātās stacijas būvniecībā ieguldīti divi miljoni eiro.

Kā atklāšanas pasākumā norādīja A/S "Olainfarm" valdes priekšsēdētājs Valērijs Maligins, jaunā koģenerācijas palielinās zāļu ražotnes energoefektivitāti un samazinās izmaksas, kas nozīmē, ka Olaines novadā ražotie medikamenti kļūs vēl konkurētspējīgāki ne tikai Latvijā, bet arī ārpus mūsu valsts robežām. Tāpat jaunā koģenerācijas stacija ļaus samazināt rūpnīcas radīto kaitējumu apkārtējai videi. V. Maligins norāda, ka jau pērn tika veikti energoefektivitātes uzlabojumi divos rūpnīcas korpusos, tādēļ koģenerācijas stacija ir tikai iesāktās energoefektivitātes paaugstināšanas nākamais posms.

Jānorāda, ka jaunās koģenerācijas elektriskā jauda ir 1,999 megavati, bet kopējā siltuma jauda - 1,874 megavati, informēja Juris Ģērmanis, SIA "Olainfarm enerģija" valdes loceklis. 

Enerģijas ražošanā tiks izmantots ar dabas gāzi darbināms "GE Jenbacher GmbH" ražotais iekšdedzes dzinējs, kas pēc principa ir līdzīgs vieglās automašīnas dzinējam. Stacija darbosies automātiski, bez apkalpojošā personāla. Ar to gan farmācijas uzņēmuma plāni neaprobežojas. "2014. gadā plānojam uzstādīt un iedarbināt triģenerācijas iekārtu, ar kuras palīdzību varēsim izmantot siltumenerģiju aukstuma ražošanai rūpnīcas vajadzībām," norādīja Aleksandrs Čmiļs, A/S "Olainfarm" tehniskais direktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!