Foto: LETA

Eksaktās un inženiertehniskās izglītības veicināšanas projekta "STEaMup.lv" realizētājs VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) aicina Latvijas vidusskolēnus līdz 6. decembrim piedalīties tiešsaistes olimpiādē.

Kā portālu "Delfi" informēja LDz, olimpiāde tiek rīkota, lai veicinātu skolēnu interesi par eksaktajām zinātnēm un sniegtu viņiem iespēju apliecināt zināšanas matemātikā, fizikā, ķīmijā, informātikā un bioloģijā.

Skolēni ar visaugstāk sasniegtajiem rezultātiem varēs iegūt gan individuālas balvas – kino, boulinga, lāzertaga apmeklējumu, gan arī kolektīvu balvu – viena klase dosies ekskursijā uz zinātnes centru "Vizium". Īpašas balvas paredzētas arī skolotājiem.

Olimpiāde ir pieejama tiešsaistē vietnē "steamup.lv/Olimpiade", un piedalīties tajā ir aicināts ikviens 10.–12. klases skolēns, kurš vēlas pārbaudīt savas zināšanas eksaktajos mācību priekšmetos.

Olimpiādē katrai klašu grupai ir sagatavoti 25 uzdevumi, un katram no tiem ir atvēlēts noteikts laiks atbildes sniegšanai. Uzdevumi sagatavoti sadarbībā ar Rīgas Valsts 1. ģimnāziju.

Uzņēmuma ārējās komunikācijas vadītāja Ieva Kārkliņa stāsta, ka pēdējo gadu laikā Latvijas sabiedrībā nereti parādās diskusijas par to, ka valsts tautsaimniecībā jau pašlaik pietrūkst eksaktās un inženiertehniskās zinības apguvušu profesionāļu, un jau tuvākajā nākotnē šī problēma varētu vēl saasināties.

"Organizējot "STEaMup.lv" Olimpiādi, vēlamies dot iespēju katram vidusskolēnam pārbaudīt savas zināšanas un pirms skolas pārbaudījumiem saprast, ko vēl nepieciešams apgūt," atzīmē Kārkliņa.

Rīgas valsts 1. ģimnāzijas direktora vietnieks Jānis Zeimanis savukārt iezīmē STEM jomas apguves sniegtās priekšrocības, norādot, ka tā "garantē ikdienā tik nepieciešamo prasmju padziļinātu attīstīšanu – kritiski izvērtēt doto informāciju un secināt, kas tajā ir būtiskākais".

Tāpat šo prasmju vidū Zeimanis uzskaita spēju savienot iespējami nesavienojamo un analizēt, kas ir reāli iegūstamā vērtība. "Tieši tāpat dalība šajā Olimpiādē garantē savu prasmju pielietošanu ne vienmēr tik paredzamās situācijās,'' piebilst direktora vietnieks.

Balvas saņems gan klases, kuru skolēni olimpiādē būs uzrādījuši labākos rezultātus (rezultāti tiks vērtēti visām vidusskolas klasēm kopumā), gan skolēni individuāli katrā no klašu grupām.

Individuālie pirmās vietas ieguvēji katrā klašu grupā (10., 11. un 12. klase) saņems dāvanu karti lāzertaga spēlei, otrās vietas ieguvēji katrā no klašu grupām - dāvanu karti boulinga spēlei ģimenes vai draugu lokā, bet trešās vietas ieguvēji katrā klašu grupā – dāvanu karti kino apmeklējumam.

Savukārt viena vidusskolas 10.-12. klašu grupā ietilpstoša klase, kura būs ieguvusi pirmo vietu, varēs doties bezmaksas ekskursijā uz jaunatklāto zinātnes centru "Vizium" Ventspilī, bet otrās un trešās vietas ieguvēji saņems veicināšanas balvas.

Tāpat īpašas balvas – "Biļešu paradīzes" dāvanu kartes 50 eiro vērtībā – ir paredzētas trim skolotājiem, kuru audzināmās klases piedalīsies Olimpiādē vismaz desmit skolēnu sastāvā.

Rezultāti tiks paziņoti līdz 14. decembra pulksten 15 "STEaMup.lv" vietnes "Facebook" un "Instagram" kontā.

Projekts radīts, lai veicinātu skolēnu izpratni par eksakto priekšmetu plašo pielietojamību, kā arī iedvesmotu un motivētu tos apgūt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!