Foto: Didzis Grodzs

Plīstošu cauruļu, nolietotu elektroinstalāciju un siltumapgādes sistēmu dēļ Latvijas Nacionālās operas un baleta ēku kompleksā tuvākajos gados jāveic miljonos mērāmas investīcijas, taču Rīgas domei nepieciešamo līdzekļu nav. Tāpēc pašvaldība piekritusi pēc 20 gadu pārtraukuma atgriezt operas ēku valsts īpašumā, pirmdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Brīvu līdzekļu operas remontam nav arī Kultūras ministrijai. Latvijas Nacionālā opera un balets kā kapitālsabiedrība pieder valstij, bet pats ēku komplekss, kurā tā darbojas, kopš deviņdesmito gadu beigām ir bijis Rīgas domes īpašums.

Tādēļ, kā raidījums ziņoja, opera par ēku un zemes izmantošanu ik gadu maksā nomas maksu, no kuras daļa paliek "Rīgas namiem", daļa tiek nomaksāta nodokļos, un tikai nepilna puse, šogad tie ir bijuši 145 000 eiro, investīciju veidā atgriežas operā.

Tomēr ar to pietiek vien nelieliem remontdarbiem, un, lai arī pašas ēkas tehniskais stāvoklis ir apmierinošs, operas vadība pirmdien Rīgas domes deputātiem pavēstīja, ka nākamajos četros, piecos gados būtu nepieciešamas 6,5 miljonus eiro lielas investīcijas. Ēkas lielā problēma – inženiersistēmas. Jebkurā brīdī varot "no ierindas iziet" kanalizācija, ūdens un siltumapgādes sistēmas, elektroinstalācijas, stāsta operas vadība, balstoties jau uz līdzšinējo pieredzi, ka tā bijis. Šogad avārijas situāciju novēršanai opera iztērējusi 160 000 eiro, vēstīja LTV raidījums.

Nākamgad plānots beidzot sākt darbu pie inženiertīkla atjaunošanas projekta, un Rīgas dome atzīst – tai nepieciešamās naudas nav. Tādēļ Rīgas domes Īpašumu komiteja pirmdien, 16. decembrī, atbalstīja Kultūras ministrijas lūgumu nodot operas ēku kompleksu valsts īpašumā.

Rīgas dome sēdē par operas ēku kompleksa nodošanu valsts īpašumā varētu lemt jau trešdien. Tas nozīmē, ka jau nākamgad nomas maksai ieplānotie aptuveni 400 000 eiro pilnā apmērā aizies operai, kura tos plāno izmantot ugunsdrošības prasību izpildei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!