Foto: LETA
12.Saeimas potenciālās opozīcijas partijas ir atturīgas vai arī vēl tikai lems par iespēju pirmajā sēdē 4.novembrī rosināt atlikt parlamentā ievēlētā Dzintara Zaķa (V) deputāta pilnvaru apstiprināšanu.

Deputāts Andrejs Elksniņš (SC) pauda viedokli, ka Zaķim vajadzētu pašam pieņemt lēmumu un nedarboties nākamajā Saeimas sasaukumā. Elksniņš arī piebilda, ka nav pieņemts lēmums par to, vai "Saskaņas centrs" varētu rosināt atlikt Zaķa pilnvaru apstiprināšanu, bet šāda iespēja varētu tikt apsvērta.

Taujāts, vai šādi plāni ir Latvijas Reģionu apvienībai (LRA), politiskā spēka līderis Mārtiņš Bondars norādīja, ka pašlaik šādu plānu neesot. Arī deputāts Juris Viļums (LRA) pauda, ka viņa rīcībā nav šādas informācijas. Bondars skaidroja - ja kāds cits rosināšot šādu balsojumu, tad viņš varētu to atbalstīt. Savukārt LRA kolektīvi nav lēmusi, ko darīt, ja parādīsies attiecīgs ierosinājums.

Partija "No sirds Latvijai" (NSL) rīt līdz plkst.10 izlems, vai rosināt Zaķa pilnvaru apstiprināšanas atlikšanu vai atbalstīt kāda cita spēka izteiktu attiecīgu priekšlikumu, ja tāds tiktu pieteikts, sacīja NSL līdere Inguna Sudraba. Viņa atturējās no komentāriem par iespējamā lēmuma saturu, pirms par to ir apspriedušies no politiskā spēka Saeimā ievēlētie deputāti.

Kā ziņots, 12.Saeimas pirmajā sēdē 4.novembrī jebkuram deputātam būs tiesības, sniedzot pamatojumu, rosināt atlikt cita deputāta pilnvaru apstiprināšanu, sacīja Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere, taujāta par teorētiski iespējamiem scenārijiem sēdes norisē. Vispirms gan ar savu atzinumu par deputātu pilnvarām nāks klajā pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, kurai būs jāsagatavo lēmumprojekts par deputātu pilnvaru apstiprināšanu.

Jau vēstīts, ka Drošības policija (DP) izmeklē septiņus kriminālprocesus par iespējamu vēlētāju balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās. Pašlaik DP par aizdomās turētajiem atzinusi divas personas. DP sākusi kriminālprocesus par iespējamu balsu pirkšanu par labu vairākām partijām vai to kandidātiem. DP joprojām nemin konkrētas partijas, kuru labā būtu notikusi balsu pirkšana. Jau vēstīts, ka viens no DP izmeklēšanā esošajiem kriminālprocesiem ir par iespējamo balsu pirkšanu Zaķa labā.

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments pietiekamu pierādījumu trūkuma dēļ noraidīja partijas "Saskaņa" pieteikumu, ar kuru bija pārsūdzēti Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apstiprinātie 12.Saeimas vēlēšanu rezultāti.

Kā informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, ņemot vērā tiesas rīcībā esošo pierādījumu apjomu, AT nebija pamata apmierināt partijas pieteikumu. Tajā pašā laikā tiesa neguva pārliecinošu izskaidrojumu Zaķa gūtajiem panākumiem vēlēšanās, ņemot vērā iepriekš Latgalē notikušo vēlēšanu rezultātus un pirms 12.Saeimas vēlēšanām veikto aptauju datus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!