Foto: F64

Pēc štata vietām Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) trūkst tikai četri izmeklētāji, taču reāli, ņemot vērā biroja darba apjomu, būtu nepieciešami kādi 30, 40 darbinieki, ko iesaistīt izmeklēšanā, trešdien pēc Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdes, kurā runāts par KNAB pērnā gada rezultātiem, žurnālistiem atzina KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.

"Nu pie štata vietām trūkst tikai četri, bet reāli pie apjoma, pie kāda mums jāstrādā, vajadzētu kādus 30,40. Nu ne tikai izmeklētājus. Es parasti saku – izmeklēšanā iesaistītās personas – operatīvos darbiniekus, analītiķus. Tas būtu tas optimālais, ko mēs redzam pie tā apjoma un slodzes," paskaidroja KNAB priekšnieks.

Straume atzina, ka lielāks darbinieku skaits palīdzētu tikt galā ar darāmā darba apjomu, jo patlaban birojs nespēj ar šo apjomu tik galā. "Jo vairāk strādājam... Kā saka, jo vairāk nokasi virsmu, jo saproti, ka vairāk ir darba," piebilda Straume.

Arī Saeimas komisijā, atbildot uz jautājumu par tendencēm izmeklētāju noslodzei un kriminālprocesu izmeklēšanas ilgumam, Straume nevilcinoties atzina, ka izmeklētāju birojam trūkst, un izmeklētāju štats nav aizpildīts. No viņa teiktā Saeimas deputātiem izriet, ka vērā ņemams aizvien ir arī atalgojuma jautājums, lai noturētu un piesaistītu birojam augsti kvalificētus un profesionālus izmeklētājus.

Runājot par vidējo krimināllietu izmeklēšanas ilgumu KNAB, Straume sacīja, ka šis vidējais ilgums krimināllietām ir deviņi mēneši. "Bet tā ir kā vidējā temperatūra slimnīcā," piebilda KNAB vadītājs. Viņš norādīja, ka katrs kriminālprocess atšķiras gan pēc apjoma, gan pēc sarežģītības, gan apstākļiem, kurus KNAB nav spējīgs ietekmēt, - piemēram, ekspertīžu ilguma vai tiesiskās palīdzības lūgumiem. Līdz ar to birojā ir bijuši arī tādi kriminālprocesi, kas izmeklēti divas nedēļas, kā arī tādi -, kuru izmeklēšanai paiet arī gadi. Rezumējot Straume sacīja, ka pateikt, ka KNAB varēs izmeklēt visus kriminālprocesus noteiktā laika periodā, nebūs iespējams.

Arī KNAB priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbību jautājumos Ineta Cīrule Saeimas deputātiem norādīja, ka katrs kriminālprocess ir individuāls. Piemēram, ir iestādes, kurās ļoti labi organizēti pretkorupcijas pakalpojumi, kuras laicīgi ziņo, KNAB reaģē un praktiski personu var "pieķert pie rokas", un šādas lietas "aiziet ļoti ātri". Taču ir arī sarežģītas un apjomīgas lietas, kur nepieciešama starptautiskā sadarbība, kas ir ļoti ilgstoša. Cīrule ar nožēlu atzina, ka ir valstis, no kurām atbildi uz tiesiskās palīdzības lūgumu KNAB var gaidīt gadu un pat pusotru gadu. Līdz ar to šo lietu virzība notiek "ļoti maziem solīšiem".

Kā liecina KNAB publicētais pārskats par pērnā gada darbības rezultātiem, 2019. gadā birojs strādājis pēc pagājušajā gadā ieviestās, rūpīgi pārdomātas un uz analīzi balstītas jaunas iekšējās struktūras. Jaunizveidoto struktūrvienību darbs primāri vērsts uz noziedzīgu nodarījumu novēršanu, atklāšanu un izmeklēšanu, kā arī administratīvā pārkāpuma lietu izskatīšanu, vienlaikus īstenojot plānotos pretkorupcijas pasākumus.

Uz 2019. gada 31. decembri no biroja 150 štata vietām bija aizpildītas 135 štata vietas. Birojs nodarbināja 54 vīriešus un 81 sievieti.

Pārskata periodā birojā dienesta tiesiskās attiecības nodibinājušas 23 amatpersonas, bet dienesta attiecības izbeigušas sešas amatpersonas. Birojs norādījis, ka tas ir viens no labākajiem amatpersonu (darbinieku) mainības rādītājiem biroja darbības vēsturē.

Birojs arī norādījis, ka pārskata periodā pilnveidoti biroja iekšējie normatīvie akti, kas nosaka personāla atlases procedūras kārtību, fiziskās sagatavotības pārbaudes kārtību biroja amatpersonām u.c.

Papildu tam KNAB pārskatā arī informē, ka 2019. gadā birojā veikti trīs iekšējie auditi par personu datu aizsardzību, personāla vadību un noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanu. Lai veiktu atsevišķus uzlabojumus, auditu rezultātā biroja struktūrvienībām izteikti 18 ieteikumi, no kuriem līdz 2019. gada beigām ieviesti 11 ieteikumi, kā arī pārskata perioda laikā ieviesti divi ieteikumi no iepriekšējo periodu auditiem.

Veikto auditu rezultātā konstatēts, ka iekšējā kontroles sistēma darbojas pietiekami efektīvi, lai nodrošinātu biroja risku vadības, kontroles un pārvaldības pasākumu īstenošanu.

Vēstīts, ka aizvadītais gads KNAB bijis ražīgs. Salīdzinot ar 2018. gadu, pērn KNAB sākto kriminālprocesu skaits palielinājies par 24%, sasniedzot pēdējo 10 gadu laikā lielāko uzsākto kriminālprocesu skaitu – 47 sāktus kriminālprocesus.

KNAB ieskatā 2019. gads bijis dinamisks un rezultatīvs. Biroja aktivitātes, tā ieskatā, devušas ieguldījumu kopējā Latvijas tautsaimniecībā un dos pienesumu arī nākotnē.

KNAB norāda, ka tā darba rezultātus raksturo sasniegtais gan korupcijas apkarošanas, gan novēršanas jomā. Korupcijas apkarošanā galvenie kvantitatīvie rādītāji ir sākto kriminālprocesu skaits, kriminālvajāšanai nosūtīto krimināllietu skaits un kriminālvajāšanai nodoto personu skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!