Foto: Shutterstock
Aizliegumu mazumtirdzniecības vietās izvietot redzamās vietās tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus un elektroniskās smēķēšanas ierīces otrdien pirms skatīšanas Saeimā galīgajā lasījumā atbalstīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisija.

Padarot šīs preces" neredzamas", piemēram, veikalos un degvielas uzpildes stacijās, likumprojekta galvenais mērķis ir atturēt bērnus un jauniešus no smēķēšanas "normalizēšanas" kā "maize-piens-cigaretes," skaidroja deputāti.

"Priekšlikuma būtība ir šāda: cigarešu paciņas neatrodas redzamā vietā veikalā tirdzniecības vietā piedāvā pircējam sarakstu, pēc kura prasa cigarešu paciņas," portālam "Delfi" norādīja Sociālo lietu komisijas priekšsēdētāja biedre un bijusī veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Savukārt pret šo "Saskaņas" deputāta Vitālija Orlova virzīto likumdošanas iniciatīvu asi iestājas Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA), kas to jau nodēvējusi par "Orlova skapjiem".

"Šis populistiskais priekšlikums radīs kārtējās papildus izmaksas un administratīvo slogu tirgotājiem un būtiski pasliktinās pārdevēju darba apstākļus un vairākkārtīgi paildzinās pircēju apkalpošanas laiku. Vienlaikus arī valstij tas nenāks par labu, jo palielinās kontrabandu (kaimiņvalstī cigaretes ir sešas reizes lētākas) un samazinās akcīzes un pievienotās vērtības ieņēmumus jau tā ar grūtībām sabalansētam budžetam," par to pārliecināts LTA prezidents Henriks Danusēvičs.

Čakša savukārt norāda, ka tie cilvēki, kuri smēķē gadiem, parasti nemaina tabakas izstrādājumu markas. "Likuma mērķis nav palīdzēt viņiem atmest, jo tas nav tik vienkārši. Likuma mērķis ir panākt to, lai bērni un jaunieši līdzās "čupačupiem" un citām konfektēm neredzētu kā normālu parādību cigaretes, lai tās būtu aizklātas vai novāktas nost," skaidroja Čakša un piebilda, ka vairākās valstīs šāda kārtība jau ieviesta.

Atbilstoši priekšlikumam, smēķētāji vēlamo preci izvēlēsies pēc saraksta pie veikala letes, kurā būtu cigarešu marku nosaukumi, cenas un daudzums vienā iepakojuma vienībā. Tas attiektos uz tabakas izstrādājumiem, augu smēķēšanas produktiem un elektroniskās smēķēšanas ierīcēm, kā arī to uzpildes tvertnēm un preču zīmēm.

Tiesa, paredzēti arī izņēmumi tirdzniecības vietām, proti, tās būs "tax-free" zonas un specializētie veikali.

Ja Saeima galīgajā lasījumā teiks "jāvārdu," šīs izmaiņas stāsies spēkā no 2020. gada 1. oktobra. Parlaments par to varētu lemt nākamajā nedēļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!