Valdības komiteja otrdien atbalstīja iepriekšējās Saeimas lēmuma par kompensācijām bijušajiem ostu zemju īpašniekiem pārskatīšanu, nosakot, ka līdzvērtīgu zemi vai kompensācijas sertifikātus tiem piešķirs pēc zemes kadastrālās vērtības 1940.gadā.
Iepriekš Saeima bija lēmusi, ka kompensācijas piešķiramas pēc tagadējās zemes kadastrālās vērtības, kaut arī citiem zemes īpašniekiem tās tika aprēķinātas pēc 1940.gada vērtības.

Lielākā daļa ministru piekrita, ka uz ostu zemju īpašniekiem nebūtu pamata attiecināt īpašu kārtību. "Nevar vienu zemes īpašnieku kategoriju nostādīt priviliģētākā stāvoklī nekā citus," Latvijas pirmās partijas nostāju pauda Ministru prezidenta biedrs Ainārs Šlesers.

Galīgo lēmumu par kompensācijām Satversmes 81.panta kārtībā, kas paredz, ka Saeimas brīvdienās valdība drīkst pieņemt normatīvos aktus ar likuma spēku, pieņems valdība. Paredzams, ka grozījumi likumā par ostām stāsies spēkā 1.janvārī.

Minēto Saeimas lēmumu par nekorektu pret citiem bijušajiem īpašniekiem, kuriem kompensācijas piešķirtas pēc zemes 1940.gada kadastrālās vērtības, jau iepriekš novērtēja arī vairākas ministrijas, kuru viedokli gan Saeima iepriekš neņēma vērā.

Saeima nolēma bijušajiem ostu zemju īpašniekiem līdzvērtīgu zemi vai kompensācijas sertifikātus piešķirt pēc pašreizējās zemes kadastrālās vērtības, un šāda kompensācijas kārtība attieksies uz tiem bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem, kuriem zeme tagadējo ostu teritorijā piederēja līdz 1940.gada jūlijam un kuriem ir atzītas īpašuma tiesības uz zemi, bet tās nav atjaunotas likuma ierobežojumu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!