Foto: F64

Ar grozījumiem Zemessardzes likumā paaugstinās maksimālo vecumu dienestā un paplašinās veterānu tiesības, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijas (AM) pārstāvis Roberts Skraučs.

23. septembrī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija konceptuāli atbalstīja AM sagatavoto likumprojektu "Grozījumi Latvijas Republikas Zemessardzes likumā", kas paredz paaugstināt maksimālo dienesta vecumu Zemessardzē un mazināt administratīvo slogu.

Grozījumi paredz, ka turpmāk maksimālais uzņemšanas vecums dienestam Zemessardzē būs 60 gadi, saglabājot iespēju pagarināt dienestu līdz 65 gadu vecumam.

Vienlaikus likumā tiks skaidrāk noteikts, ka līgums par dienestu var tikt noslēgts uz īsāku termiņu, ja zemessargam līdz dienestam noteiktā maksimālā vecuma sasniegšanai atlicis dienēt mazāk nekā piecus gadus.

Ar grozījumiem arī tiks paplašinātas Zemessardzes veterānu tiesības. Iecerēts, ka turpmāk veterāni formas tērpu varēs valkāt ne tikai ceremoniālos pasākumos, bet gan arī pildot tiem likumā paredzētos pienākumus. Tāpat Zemessardzes veterāniem tiks garantētas tiesības saņemt karavīram noteikto uzturdevu laikā, kad tie pilda Zemessardzes uzdevumus.

Likumprojektā izstrādātas arī citas izmaiņas, lai mazinātu administratīvo slogu aizsardzības resorā. Pirmkārt, līgums par dienestu Zemessardzē varēs tikt pagarināts, ja zemessargs mēnesi pirms līguma termiņa beigām nav iesniedzis rakstveida paziņojumu par nevēlēšanos turpināt dienestu Zemessardzē. Pašlaik zemessargiem, lai pagarinātu līgumu par dienestu, ir jāraksta iesniegums.

Otrkārt, jaunā kārtība atvieglos līguma noslēgšanas kārtību tiem zemessargiem, kuri dienesta pienākumus pilda Nacionālo bruņoto spēku (NBS) regulāro spēku vienībās. Iecerēts, ka papildus Zemessardzes vienības komandierim, kas šobrīd ir pilnvarots slēgt līgumu par dienestu Zemessardzē, šādas tiesības tiks noteiktas arī NBS regulāro spēku vienību komandieriem.

Treškārt, likuma grozījumi paredz iespēju izbijušam zemessargam tikt uzņemtam, profesionālajā dienestā, neņemot to NBS rezerves uzskaites sistēmā. Šāds risinājums ne tikai mazinās administratīvo slogu, bet gan arī uzlabos personālresursu pārvaldības efektivitāti Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!