Eiropas Savienībai (ES) ir jākļūst par spēcīgu spēlētāju pasaules politikā, sestdien 43.Minhenes drošības politikas konferencē Vācijā uzsvēris ārlietu ministrs Artis Pabriks (TP).
Kā sarunā sacīja ministrs, lai sasniegtu šādu mērķi, ES rūpīgi jāanalizē un jāapsver savienības turpmākās paplašināšanās iespējas. Tāpat ES globālajai ietekmei jāizpaužas arī politiskajās nostādnēs, kas attiecas uz teritorijām ārpus Savienības.

Pabrika viedoklim paneļdiskusijā piekritis arī Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

Ārlietu ministrs atzina, ka visai pretrunīgi novērtēta Krievijas prezidenta Vladimira Putina runa sestdien konferencē. Pabriks tagad par globālās drošības jautājumiem vēlas dzirdēt ASV Aizsardzības ministra viedokli, kurš konferencē uzstāsies svētdien.

Krievijas prezidents Putins sestdien asi kritizēja ASV un citas rietumvalstis par centieniem uzspiest savu gribu pārējai pasaulei un padarīt to "vienpolāru". "Kas ir vienpolāra pasaule? Lai kā mēs censtos šo terminu izskaistināt, tas nozīmē tikai vienu varas centru, tikai vienu spēka centru un tikai vienu kungu," teica Putins, "tam nav nekā kopīga ar demokrātiju, jo tā paredz vairākuma viedokli, kas rēķinās ar mazākuma viedokli. Cilvēki vienmēr mūs māca demokrātijā, taču ļaudis, kas mums māca demokrātiju, paši to nevēlas mācīties."

Sestdien konferencē turpināsies diskusijas par situāciju Tuvajos Austrumos.

Jau ziņots, ka sanāksmē tiek diskutēts par NATO atbildību un ES kā reģionālu modeli mieram, drošībai un labklājībai.

Apspriedē piedalās arī Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs. Viņš plānojis tikties ar Vācijas Aizsardzības ministrijas parlamentāro valsts sekretāru Kristianu Šmitu, lai pārrunātu Latvijas un Vācijas sadarbību, NATO gaisa telpas patrulēšanu un Afganistānas provinču atjaunošanas programmas turpmāko attīstību.

Minhenes drošības politikas konferencē pulcējas ministri, bruņoto spēku pārstāvji, parlamentu locekļi, eksperti un žurnālisti no vairāk nekā 40 valstīm. Sanāksmē apspriež transatlantiskās attiecības, Eiropas un pasaules drošību. Tā ir nozīmīgākā ikgadējā starptautiskā konference Eiropā, kurā diskutē par nozīmīgiem starptautiskās drošības jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!