Latvijas sapieri varētu sniegt palīdzību Libānai, apmācot šīs valsts armijas militārpersonas atmīnēšanā, informē ārlietu ministrs Artis Pabriks (TP).
Viņš esot lūdzis aizsardzības ministru, lai Aizsardzības ministrija rastu iespēju sniegt šādu palīdzību Libānai.

Pēc Pabrika teiktā, minētais solis "ir pirmais, ko Latvija varētu darīt", turklāt Latvijas sapieri sev ir nodrošinājuši labu slavu, veicot atmīnēšanas darbus Irākā un Afganistānā.

Par pārējām iespējām piedalīties misijās Libānā esot jākonsultējas ar Aizsardzības ministriju, kādi ir resursi citas palīdzības sniegšanai nākotnē, piemēram, vai no citām misijām atgriezušos kareivjus būs iespējams nosūtīt uz Libānu.

Pabriks uzsvēra, ka piedalīšanās Libānas misijā Latvijai būtu politiski svarīga un ir nepieciešama. "Mēs līdz šim esam maz piedalījušies Eiropas misijās. Latvijai jāattīsta Eiropas dimensija. Piedalīšanās atbilstu mūsu stratēģisko partneru, Libānas, Izraēlas un arī mūsu valsts interesēm. Mums jāpiedalās, ja gribam, lai ar mums rēķinās."

Kā ziņots, Aizsardzības ministrija (AM) pašlaik neplāno Latvijas karavīru dalību misijās Libānā, informē ministrijas Sabiedrisko attiecību departamenta Preses nodaļas vecākais referents Artūrs Graudiņš.

Par Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalību starptautiskajās operācijās lemj Saeima, pamatojot lēmumu ar atbilstošu ANO Drošības padomes rezolūciju vai citas starptautiskās organizācijas rezolūciju vai lēmumu. Tādu lēmumu nav pašlaik, piebilda Graudiņš.

Aizsardzības ministrs Atis Slakteris (TP) uzskata, ka NBS ir sasnieguši savu resursu un personāla iespēju limitu dalībai starptautiskajās operācijās, stāsta AM Sabiedrisko attiecību departamenta direktors Airis Rikveilis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!