Foto: LETA

Latvijas aizsardzības ministru Arti Pabriku ( V) pieļauj iespēju nākotnē palielināt Latvijas pārstāvniecību ES misijā Mali, kurā šobrīd nolemts nosūtīt vien divus karavīrus instruktorus, kuri palīdzēs vietējo spēku apmācībā.

Ministrs intervijā laikrakstam "Diena" atzinis, ka līdz šim Latvijas karavīri bija galvenokārt iesaistīti dažādās NATO operācijās, bet ir jāiesaistās arī ES misijās.

"Ja gribam nostiprināt savas pozīcijas, ietekmi ES, mums aktīvi jāpiedalās dažādos ES politikas virzienos - it īpaši aizsardzības un ārlietu politikā. Līdz ar to ir dabiski sūtīt instruktorus uz Mali. Patiesībā domāju, ka šis skaitlis - divi cilvēki - ir par maz. Varbūt vēlāk palielināsim. Mums ir jāparāda aktivitāte, jo tas mums atspēlēsies atpakaļ citos veidos ES iekšienē. Jābūt aktīviem NATO, bet jāpalielina darbība ES. Domāju, ka mūsu karavīriem un zemessargiem ir svarīgi veicināt savu pieredzi šādās misijās. Un ne jau tikai kaujas misijās. Mums ir jābūt pieredzei ne tikai par miera uzturēšanu, bet jāiegūst pieredze par šo reģionu," intervijā atzinis Pabriks.   

Jau ziņots, ka Saeima pagājušajā nedēļā vienbalsīgi atbalstīja valdības iepriekš virzīto ideju par divu Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalību Eiropas Savienības militārajā misijā, lai palīdzētu Mali bruņoto spēku apmācībā.

Misijas Mali kopējās izmaksas būs aptuveni 100 000 latu un plānots, ka tā ilgs 15 mēnešus. 

Franču spēki kopš 11. decembra vada militāro operāciju Mali, lai atbrīvotu valsts ziemeļus no islāmistu nemierniekiem, kuri turpināja virzīties tālāk valdības kontrolētajās teritorijās. Rietumvalstis uztraucas, ka radikāļu kontrolētās teritorijas var kļūt par teroristu bāzēšanās un patvēruma vietu.

 ES dalībvalstu ārlietu ministri atbalstīja karavīru nosūtīšanu uz Mali, lai apmācītu bruņotā konflikta plosītās valsts militārpersonas. ES pašreiz plāno uz Mali nosūtīt līdz pat 500 karavīru, kas neiesaistīsies kaujas operācijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!