Baltkrievijas specvienības iebrukums Poļu apvienības birojā Grodņā radīs saspringumu Baltkrievijas un Eiropas Savienības attiecībās un tas nav Baltkrievijas tautas interesēs, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda ārlietu ministrs Artis Pabriks (TP).
Ministrs cer, ka ES darīs zināmu savu noraidošo attieksmi pret šo iebrukumu.

Kā ziņots, Baltkrievijas milicija agrā ceturtdienas rītā aplenca Baltkrievijas Poļu apvienības (UPB) ēku Grodņā, kas atrodas netālu no Baltkrievijas un Polijas robežas. Aizturēti 18 cilvēki.

"Latvijā mēs sadarbību starp valsts institūcijām un nevalstiskām organizācijām izprotam nedaudz citādi - tā balstās uz demokrātiskiem principiem, savstarpēju atbalstu, risinot kopīgi svarīgas lietas bez vardarbības," sacīja Pabriks.

Pēc ministra teiktā, šis incidents Baltkrievijas un ES, arī Polijas, attiecības padarīs daudz saspringtākas. "Šis piemērs prasa papildus skaidrojumu no Baltkrievijas varas iestādēm, jo šeit ir runa par cilvēktiesību jautājumu," sacīja ministrs.

Kā LETA jau informēja, Baltkrievijas varas iestādes trešdien atcēla no amata Baltkrievijas Poļu apvienības (UPB) vadītāju Andželiku Borisu.

Baltkrievijas tiesa UPB līderiem Juzefam Požeckim, Vjačeslavam Jašekvičam un Andžejam Počobutam trešdien piesprieda 10-15 dienu cietumsodu par "nelikumīgas tikšanās" organizēšanu starp etniskajiem poļiem un Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā akreditētajiem Polijas diplomātiem. Apcietināts arī UPB aktīvists Veslavs Kevlaks. Visi viņi ir Baltkrievijas pilsoņi.

Baltkrievijas policija aizturējusi vēl vienu Polijas pilsoni un TVP reportieri Agnešku Romaševsku, kuras tēvs ir Polijas senators, kas pazīstams ar savām aktivitātēm cilvēktiesību jomā.

Varšavu un Minsku pārņēmis diplomātu izraidīšanas vilnis. Pēdējais incidents notika otrdien, kad Baltkrievija paziņoja par ceturtā Polijas diplomāta izraidīšanu.

Polija arī izraidījusi četrus baltkrievus un apsūdz Lukašenko, ka viņš izmanto poļu minoritāti, lai novērstu sabiedrības uzmanību no Baltkrievijas problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!