Foto: LETA
Labklājības ministrija (LM) pārbaudē Rīgas sociālās aprūpes centrā (RSAC) "Gaiļezers" ir konstatējusi nopietnus pārkāpumus un pacientes nelikumīgu piesprādzēšanu pie gultas, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

Pārbaudot kādas privātpersonas sūdzību, LM konstatējusi, ka "Gaiļezers" bijusi klientes – gados vecas sievietes – nelikumīga fiksēšana pie guļvietas, tādējādi ierobežojot viņas kustību brīvību.

LM Sociālo pakalpojumu kvalitātes kontroles departamenta speciālisti secinājuši, ka fiksācijas jostas ir iegādātas vairumā, tāpēc pastāv iespēja, ka klientu fiksēšana pie guļvietām ir bijusi ierasta prakse.

RSAC "Gaiļezers" ir Rīgas domes Labklājības departamenta pakļautības iestāde. Pamatojoties uz Rīgas domes Labklājības departamenta lēmumu, pašlaik no amata ir atstādināta RSAC "Gaiļezers" direktore Ļubova Zaka.

RSAC "Gaiļezers" ir ilgstošas sociālās rehabilitācijas un sociālās aprūpes iestāde. Pansionātā nodrošina pilnu aprūpi cilvēkiem, kuri vecuma vai veselības stāvokļa dēļ paši nevar sevi aprūpēt.

LM uzsāktā pārbaude turpināsies līdz 2014.gada 20.janvārim. LM informēs sabiedrību par pārbaudes rezultātiem, līdzko tā būs noslēgusies.

LM atgādina, ka saskaņā ar likumu „Par pašvaldībām" pašvaldība ir atbildīga par tās dibināto iestāžu darbību, ja normatīvajos aktos nav noteikts citādi. Par RSAC „Gaiļezers" ir atbildīga Rīgas dome.

Rīgas domē portāls „Delfi" noskaidroja, ka Rīgas domes Labklājības departaments Valsts policijai paredzējis iesniegt visus materiālus saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem Rīgas sociālās aprūpes centrā „Gaiļezers".

Labklājības departamentā  no sociālās aprūpes centra  "Gaiļezers" novembrī tika saņemta informācija, ka noticis nelaimes gadījums pacientam ar demenci (personas ar garīga rakstura traucējumiem), kura laikā viens no klientiem guva ķermeņa apdegumus,  neuzmanīgi rīkojoties ar  sērkociņiem.  Par šo gadījumu departamentā nekavējoties tika izveidota izmeklēšanas komisija, izvērtēti nelaimes gadījuma apstākļi.

Izmeklēšanas gaitā arī atklājās, ka  pansionātā tikušas  lietotas fiksācijas jostas.

Kā skaidrojušas "Gaiļezera" amatpersonas, drošības jostas tika lietotas klientu drošības nolūkos, lai agresīvi klienti neapdraudētu sevi un citus klientus.

Fiksācijas jostu lietošana ir nepieļaujama, norāda domē.

Atstādinātās  "Gaiļezera" direktores Zakas vietā, kurai pašlaik ir darba nespējas lapa, pienākumus pilda direktores vietniece. Šobrīd visas fiksācijas jostas ir konfiscētas, papildina pašvaldībā. 

Viens no LM uzdevumiem ir kontrolēt sociālo pakalpojumu sniedzēju, tai skaitā sociālās aprūpes centru, darbības atbilstību normatīvo aktu prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!