Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Latvijā vakcinēšanās pret Covid-19 aktivitāte ar trešo poti jeb balstvakcinācijas devu sāk tuvoties potēšanas ar pirmo devu aktivitātei, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Pirmdien potes pret Covid-19 saņēmušas vismaz 7900 personas, tostarp pirmo poti – 2046 cilvēki, bet vakcinēšanas procesu pabeidza 4136 cilvēki, tostarp 1104 cilvēki sapotēti ar "Johnson&Johnson" vakcīnu, kam nepieciešama tikai viena deva, liecina NVD dati. Imunizācijas valsts padome gan arī pēc potēšanās ar "Johnson&Johnson" vakcīnu iesaka saņemt otru poti no "Pfizer" vai "Moderna".

Savukārt potēšanas apjomi ar trešo devu vairs īpaši neatpaliek no vakcinēšanas ar pirmo devu – pirmdien 1718 cilvēki saņēmuši Covid-19 potes papildu devu imunitātes nostiprināšanai. Visi minētie dati gan vēl var mainīties, jo daudzas vakcinācijas iestādes datus par vakcinētajiem sistēmās ievada ar vairāku dienu nobīdi. Vakcināciju veikušas 266 iestādes, bet visvairāk sapotēja "Veselības centru apvienība" un "Veselības centrs 4".

Vakcinācijas ar trešo poti aktivitātes pieaugumu apliecina arī iepriekšējo nedēļu dati – ja nedēļā no 1. novembra kopumā Latvijā ar pirmo poti tika savakcinēti ap 27 000 iedzīvotāju un ar trešo – ap 8000 cilvēku, tad pagājušajā nedēļā pirmās potes saņēmēju skaits samazinājies līdz aptuveni 20 000 cilvēku, bet trešās potes saņēmēju skaits audzis līdz aptuveni 13 000.

Jau vēstīts, ka pirmo pošu saņēmēju skaits pēdējās nedēļās strauji rūk, un eksperti iepriekš norādījuši, ka šāda tendence var signalizēt par potenciāli gaidāmu kopējās vakcinēšanās aktivitātes sarukumu. Pagājušajā nedēļā kopumā veiktas ap 82 000 potes pret Covid-19 un ap 20 000 no tām bija pirmās potes, salīdzinoši nedēļā no 18. oktobra no kopumā ap 89 000 potēm pirmās bija 47 000.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši ap 982 000 jeb ap 52,2% no visiem valsts iedzīvotājiem. No tiem otro devu saņēmuši ap 864 000 iedzīvotāju, bet vēl ap 256 000 cilvēku ir saņēmuši "Johnson&Johnson" potes, kam atbilstoši valstī spēkā esošajam regulējumam nepieciešama tikai viena deva, līdz ar to vakcinācijas procesu pabeigušo kopskaits sasniedzis 1,12 miljonus jeb 59,43% no visiem valsts iedzīvotājiem.

Rēķinot pirmās potes un "Johnson&Johnson" vakcīnas saņēmēju kopskaitu, tas šajās dienās sasniedzis aptuveni 1,24 miljonus cilvēku. Savukārt ar "trešo devu" līdz šim Latvijā vakcinēti ap 35 000 cilvēku jeb 1,87% iedzīvotāju. Atbilstoši medicīnas speciālistu ieteikumiem, "trešo vakcīnas devu" sākotnēji sāka potēt cilvēkiem ar ļoti novājinātu imunitāti, vecāka gada gājuma cilvēkiem un medicīnas darbiniekiem, kas strādā ciešā kontaktā ar Covid-19 pacientiem, bet pēdējie valdības lēmumi dod iespēju potēties arī plašākam cilvēku lokam.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 – "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson" jeb "Janssen", taču "AstraZeneca" vakcīnu zemā pieprasījuma dēļ Latvijā faktiski vairs nelieto. 2020. gada decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet masveidīgāka iedzīvotāju vakcinēšana sākās 2021. gada marta izskaņā. Latvijā vakcīnas pret Covid-19 iedzīvotājiem ir pieejamas no 12 gadu vecuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!