Augustā veiktās sabiedriskās domas aptaujas dati liecina, ka par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) balsotu 42,7% Latvijas iedzīvotāju. Maijā Latvijas iestāšanos ES atbalstīja 37,6%.
Kā informēja Eiropas integrācijas biroja preses sekretāre Ruta Mihalovska, 30,7% augustā aptaujāto balsotu pret Latvijas iestāšanos ES, kas salīdzinājumā ar maiju ir par 6,7 procenpunktiem mazāk. 26% aptaujāto nav pauduši konkrētu viedokli par iespējamo balsojumu, maijā tādi bijuši 25,1% aptaujāto.

Eiropas integrācijas biroja direktors Eduards Kušners šodien preses konferencē skaidroja, ka Latvijas eirooptimistu pieaugums lielā mērā skaidrojams ar to, ka vairāk lauku iedzīvotāju pozitīvi izteikušies par ES un integrāciju tajā.

Salīdzinājumā ar maiju, kad tika veikta iepriekšējā aptauja, lauku cilvēki integrāciju ES vērtē pozitīvāk nekā pilsētnieki. Tas, pēc Kušnera domām, skaidrojams tādējādi, ka ekonomiskā situācija valstī uzlabojas un lauku iedzīvotāji saņem ziņas par iespējām iegūt SAPARD līdzekļus.

Kušners arī atzina, ka pozitīvisms pret ES ir pārsteidzošs. Turklāt vērojams arī tas, ka kopš maija gandrīz nemaz nav mainījies to cilvēku daudzums, kas nepauž nedz pozitīvu, nedz negatīvu attieksmi pret ES. Līdz ar to var secināt, ka daļa cilvēku, kuri pirms dažiem mēnešiem ir negatīvi vērtējuši ES, tagad ir mainījuši savas domas, stāstīja Kušners un piebilda, ka šādas krasas izmaiņas arī liecinot, ka šo cilvēku viedoklis nav stabils.

Aptaujas dati arī liecina, ka Latvijas pilsoņiem ir raksturīgs pozitīvāks balsojums nekā respondentiem bez Latvijas pilsonības. Par Latvijas iestāšanos ES balsotu 44% Latvijas pilsoņu un 38,4% aptaujāto bez Latvijas pilsonības, pret - 29,9% Latvijas pilsoņu un 33,5% respondentu bez Latvijas pilsonības. Šajā jautājumā pozitīvāki savā balsojumā izrādījušies lauku iedzīvotāji - 52,8% lauku iedzīvotāju, ja referendums notiktu rīt, balsotu par Latvijas iestāšanos ES.

Aptaujas dati arī liecina, ka augustā 55% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju attieksme pret ES ir pozitīva, maijā ES pozitīvi vērtēja 44,9% aptaujāto. Savukārt kā kopumā negatīvu savu attieksmi pret ES raksturojuši 35,4%, maijā tādu bija 42,2%, bet 9,6% augustā aptaujāto nav snieguši konkrētu savas attieksmes vērtējumu. Maijā tādi bijuši 12,9% aptaujāto.

Pozitīvāka attieksme pret ES ir cilvēkiem vecumā no 18 līdz 34 gadiem, ar augstāku izglītību un augstāku ienākumu līmeni. Pozitīvāku attieksmi pret ES pauduši laukos dzīvojošie aptaujas dalībnieki. Tādu bijuši 61,9% no aptaujātajiem lauciniekiem, 56,3% - rīdziniekiem, bet 50,2% - citās Latvijas pilsētās dzīvojošie aptaujas dalībnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!