Foto: LETA
Valdība šodien atbalstīja ieceri atteikties no kredītiem pielīdzināmām stipendijām doktora zinātniskā grāda iegūšanai, lai stipendiju finansējumu novirzītu budžeta vietām doktorantūrā.

Līdz šim Ministru kabineta noteikumi par stipendijām paredzēja kredītam pielīdzināmas stipendijas valsts budžeta vietās studējošiem doktorantiem. Tas nozīmē - doktorantam maksā stipendiju, bet ja piecu gadu laikā pēc doktorantūras studiju pabeigšanas viņš neizstrādā un neaizstāv promocijas darbu, tad šī stipendija pārvēršas par kredītu un tas jāatmaksā.

Kopējā summa 2019. gadā kredītiem pielīdzināmām stipendijām sastādīja 117 814 eiro.

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) aģentūrai LETA skaidroja, ka izstrādājot konceptuālo ziņojumu "Par studiju un studējošo kreditēšanas no kredītiestāžu līdzekļiem ar valsts vārdā sniegto galvojumu modeļa maiņu", tika secināts, ka kredītam pielīdzinātās stipendijas zinātniskā grāda ieguvei nav bijis efektīvs instruments doktorantu skaita palielināšanai.

Tāpēc paredzēts, ka turpmāk doktorantūras studējošie varēs saņemt tādu pašu studiju un studējošo kredītu kā citi, bet finansējums, kas netiks izlietots stipendijām zinātniskā grāda ieguvei, sākot ar 2021.gadu, tiks novirzīts doktorantūras programmu budžeta vietām. Valdība otrdien arī atbalstīja attiecīgus grozījumus Ministru kabineta noteikumos.

IZM vērsa uzmanību, ka konceptuālā ziņojuma un šodien valdības apstiprināto Ministru kabineta noteikumu grozījumu izstrādes laikā tika saņemts saskaņojums no Rektoru padomes un Latvijas Studentu apvienības.

Arī Latvijas Jauno zinātnieku apvienība (LJZA) savā atzinumā norādīja, ka piekrīt tam, ka kredītam pielīdzinātās stipendijas zinātniskā grāda ieguvei netiek izsniegtas, jo "tās reti kalpoja par papildu motivāciju un to apmērs bija nepietiekams, lai sasniegtu mērķi - radītu apstākļus, kas nodrošina doktorantūras studiju pabeigšanu".

Attiecībā uz līgumiem, kuri tiks noslēgti par kredītam pielīdzināmām stipendijām līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, paliks spēkā esošā kārtība. Proti, stipendiju izmaksa turpināsies līdz līguma darbības beigām, savukārt gadījumā, ja stipendijas saņēmējs neiegūs zinātnisko grādu vai pārtrauks studijas, viņš atmaksās saņemto kredītam pielīdzināto stipendiju.

IZM pavēstīja, ka finansējums, kas netiks izlietots stipendijām zinātniskā grāda ieguvei, sākot ar 2021.gadu, tiks novirzīts doktorantūras programmu budžeta vietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!