Foto: LETA
Pašvaldības uzņēmums "Rīgas Satiksme", kas nesen izpelnījies neglaimojošu atzinumu no Valsts kontroles, ar regulāriem naudas pārskaitījumiem papildina ar "Saskaņas centru" saistītu personu bankas kontus, turklāt naudas saņēmējiem un uzņēmuma vadībai ir grūti precīzi pateikt, par ko maksāts.

Kā svētdien, 15. jūnijā ziņo LTV raidījums "de facto", pērn, kad pašvaldībās ievēlētajiem deputātiem bija jāatstāj vadošos amatus pašvaldībām piederošos uzņēmumos, divi no bijušajiem "Rīgas Satiksmes" valdes locekļiem tomēr atraduši veidu, kā turpināt saņemt naudu "Rīgas Satiksmē" un vienlaikus sēdēt arī Rīgas domnieku krēslā. Tie ir Andris Bērziņš un Nikolajs Zaharovs, kas, attiecīgi ir "Gods kalpot Rīgai" un "Saskaņas centra" biedri.

Bērziņš pērn no "Rīgas Satiksmes" saņēmis 6507 latus ( vairāk nekā 9000 eiro), pamatojoties uz līgumu, konsultējot "Rīgas satiksmi" par darba tirgus tendencēm un attīstību. Uz jautājumu, kādi ir viņa galvenie secinājumi, Bērziņš telefonsarunā teicis, ka par šo naudu secinājis, "ka sabiedrisko transportu ļoti daudz arī izmanto Rīgas viesi un iedzīvotāji, un tā jau ir priekšrocība.

Zaharovs pēc atbrīvošanas no valdes locekļa amata, pērn "Rīgas satiksmei" sniedzis konsultācijas par aptuveni 20 tūkstošiem eiro - izvērtējis alternatīvās degvielas ieviešana "Rīgas Satiksmē".

Uz "de facto" jautājumu kāds ir Zaharova pienesums, "Rīgas Satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens atbild: "Pirmkārt tās ir tādas lietas, kur jāsavāc informācija, un jāgūst kaut kāda skaidrība par to, kas vispār tas ir, un kādā veidā to var izmantot sabiedriskajā transportā. Prognoze, ka elektroenerģija ir viena no plašāk izmantojamām enerģijas veidiem."

Zaharovs un Bērziņš nav vienīgie ar Rīgas domē pie varas esošajiem politiskajiem spēkiem saistītie ļaudis, kas saņēmuši samaksu no "Rīgas Satiksmes". Pēc "de facto" rīcībā esošās informācijas, "Rīgas Satiksme" slēgusi uzņēmuma līgumu arī ar Rīgas domes "Saskaņas centra" frakcijas referenti Tatjanu Sergejevu- Zusko, kura savai partiju apvienībai iepriekšējos gados ziedojusi gandrīz astoņiem tūkstošus eiro. Savus darba pienākumus uzņēmumā viņa neatklāj.

Valsts kontrole savā atzinumā vērsusi uzmanību arī uz "Rīgas Satiksmes" maksājumiem biedrībai "Arodbiedrību koordinācijas centrs", kam pērn vien pārskaitīti vairāk nekā 1,2 miljoni eiro. Daļa šo līdzekļu tālāk nonāk arodbiedrībā LABA. Gan biedrības, gan arodbiedrības vadībā ir Rīgas domes "Saskaņas centra" frakcijas deputāts - Raimonds Gailis, kurš par to pērn saņēmis vairāk nekā 18 tūkstošus eiro. Turklāt "Arodbiedrību koordinācijas centra" līderu rīcībā ir divi pilnīgi jauni "Volkswagen" markas automobiļi - "Touareg" džips un "Passat". 

Daļu no ar septiņiem cipariem rakstāmajām summām, ko "Arodbiedrību koordinācijas centrs" saņem no Rīgas satiksmes, tas tālāk pārskaita arodbiedrībai LABA. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs iepriekš atklājis, ka nauda tūlīt tiek pārskaitīta uz citu firmu kontiem, nevis izlietota arodbiedrības mērķu īstenošanai. Šie fakti nosūtīti pārbaudei Valsts ieņēmumu dienestam. Savukārt KNAB izmeklē kriminālprocesu par iespējamo kukuļņemšanu, kur atlīdzība par labvēlīgo lēmumu bija jāiemaksā arodbiedrības kontos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!