Foto: DELFI

Valsts policija (VP) uzsākusi resorisko pārbaudi par "Āgenskalna klīnikas" vadītāja, homeopāta Edgara Medņa "Facebook" paustajām, iespējams, viltus ziņām par Covid-19 pandēmiju, portālam "Delfi" apstiprināja VP.

"Āgenskalna klīnikas" "Facebook" lapā bieži tiek publicēti ieraksti, kuros, piemēram, tiek paziņots, ka "pandēmija nepastāv", kā arī nezināmiem spēkiem tiek pārmesta cenzūra. Ar "Āgenskalna klīnikas" ierakstiem aktīvi dalās lietotāji dažādās "Telegram" grupās, kurās tiek izplatīta dezinformācija par Covid-19 pandēmiju.

"Facebook" ierakstā, par kuru uzsākta resoriskā pārbaude, Mednis ievietojis attēlus ar bukletu, kas apgalvo, ka "pandēmija nepastāv". Tajā izklāstīta virkne apgalvojumu, no kuriem lielāko daļu ir atspēkojuši mediķi un zinātnieki. Attēlus pavada Medņa teksts, kurā viņš apgalvo, ka ar PCR testiem neesot iespējams atklāt, vai cilvēks ir saslimis ar Covid-19 un ir infekciozs. Ierakstu noslēdz Medņa uzsaukums: "Kopā mēs varam".

Kā liecina paša Medņa publicētā informācija, pārbaude sākta pēc deputāta Andra Skrides (AP) iesnieguma policijā. "Mēs katrs varam paust savu viedokli, bet es uzskatu, ka šādi izteikumi no ārstniecības iestādes vadītāja puses nav pieņemami!" iepriekš "Facebook" rakstīja parlamentārietis.

"Laikā kamēr visa valsts cenšas uzveikt vīrusu, kas prasījis neskaitāmas līdzcilvēku dzīvības, šādas personas bez zinātniska pamatojuma izplata nepatiesas ziņas," turpināja parlamentārietis, kurš turklāt ir arī ārsts.

Veselības inspekcijā (VI) portālam "Delfi" apstiprināja, ka klīnika ir nonākusi inspekcijas redzeslokā, turklāt jau atkārtoti, notiek izmeklēšana, tāpēc plašāku komentāru inspekcija nevarēja sniegt. VI uzsvēra, ka par viltus ziņu izplatīšanas izvērtēšanu ir darbs policijai.

Pats Mednis portālam "Delfi" norādīja, ka, viņa ieskatā, šāda vēršanās policijā no Skrides puses bijusi pavisam nepamatota. "Vārda brīvība nav atcelta un drīkst runāt jebko, kā jebkurā sabiedrībā," sacīja Mednis. Viņš arī pieļāva, ka Skrides rakstītais iesniegums varētu būt vērtējams kā mobings pret viņu vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana. "Šis ir jau otrais gadījums, kad Skride par maniem izteikumiem atsūta pārbaudi, Pirmā bija VI, kas pateica, ka viedokļus nedrīkst cenzēt. Vai tiešām policija ir medicīnas eksperti, kas izvērtēs, vai esmu pareizi izteicies," retoriski vaicāja Mednis.

Baltkrievu ēna

Mednis nav tikai homeopāts un Āgenskalna klīnikas vadītājs, viņam ir gadiem ilga pieredze uzņēmējdarbībā. Taču, lai ko viņš dibinātu, iznākums viens – uzņēmums nonāk kāda Baltkrievijas pilsoņa rokās un tiek likvidēts, izpētīja portāls "Delfi". Mednis gan norādīja, ka "pirkt un pārdot uzņēmumus nav aizliegts". Savukārt to, ka šie uzņēmumi bieži nonākuši tieši Baltkrievijas pilsoņu rokās viņš nodēvēja par "dzīves nejaušību".

Āgenskalna klīnikas mājaslapā kontaktu sadaļā norādīts, ka klīniku pārstāv SIA "Similia". 2017. gadā dibinātā SIA "Similia" īpašnieks, patiesā labuma guvējs, kā arī valdes priekšsēdētājs ir Edgars Mednis. Dati par 2020. gadu "Lursoft" vēl nav pieejami, taču 2019. gadā uzņēmums apgrozīja 2205 eiro, peļņa pēc nodokļiem – 759 eiro. Uzņēmuma pamatkapitāls 2800 eiro.

Līdz 2019. gada oktobrim uzņēmuma īpašniece, patiesā labuma guvēja bija uzņēmuma dibinātāja Aija Medne. Komercreģistrā norādīts, ka uzņēmums nodarbojas ar "citur neklasificētu izglītību". Uzņēmumam ir birojs Liepājas iela 34. Taču uzņēmuma juridiskā adrese ir Ikšķiles novada Tīnūžu pagasta "Svīres".

2017.- 2019. gadā SIA "Similia" nodokļu maksājumus valsts kopbudžetā nav veikusi. Uzņēmums šogad saņēmis dīkstāves pabalstu: janvārī – 234,19 eiro, februārī – 177,42 eiro un martā – 285,71 eiro. Kā liecina "Lursoft" pieejamā informācija, šobrīd Mednis ir saistīts tikai ar vienu uzņēmumu – SIA "Similia".

Taču vēl līdz 2019. gada decembrim Mednis bija patiesā labuma guvējs SIA "Āgenskalna klīnika". Kopš 2019. gada 16. decembra uzņēmuma patiesā labuma guvējs bija Baltkrievijas pilsonis Leonīds Bahuševičs, līdz šī gada martā uzņēmums tika likvidēts. Uzņēmums nodarbojās ar "pārējā darbība veselības aizsardzības jomā" un "vispārējo ārstu praksi". SIA "Āgenskalna klīnika" 2010. gadā dibināja Niklāvs Mednis.

Pēdējais gads, par kuru pieejami finanšu rādītāji, ir 2018. Līdz ar uzņēmuma īpašnieka, patiesā labuma guvēja maiņu, gada pārskati par SIA "Āgenskalna klīnika" nav iesniegti. 2018. gadā uzņēmums apgrozīja 92 360 eiro, zaudējumi – 5 044 eiro. Klīnika vairākas reizes mainījusi savu adresi, tā atradusies gan Lapu ielā, gan Melnsila ielā, gan Vienības gatvē. Savukārt pēdējā adrese norādīta Liepājas iela 34, kur šobrīd darbojas arī SIA "Similia".

Šobrīd Baltkrievijas pilsonis Bahuševičs ir patiesā labuma guvējs 22 uzņēmumos. Visiem šiem 22 uzņēmumiem nav aktuālu amatpersonu. Tāpat 19 no tiem ir izslēgti no PVN maksātāju reģistra, savukārt trīs nekad tādā nav bijuši. Vēsturiskie dati liecina, ka viņš ir bijis vēl 21 cita uzņēmuma, kas likvidēts, patiesā labuma guvējs, tostarp SIA "Āgenskalna klīnika".

Tāpat Mednis bijis SIA "Smart plus" īpašnieks, līdz brīdim, kad tas pārgāja Baltkrievijas pilsoņa Daniila Kivrigo (Daniil Kovrigo) īpašumā. Un neilgi pēc īpašnieku maiņas uzņēmums likvidēts. Arī Kovrigo, tāpat kā Bahuševičs, saistīts ar virkni Baltkrievijas uzņēmumu likvidāciju. Tādu pašu likteni piedzīvojis arī SIA "SmartToys". Medņa dibinātā uzņēmuma pēdējais īpašnieks bija Baltkrievijas pilsonis Igors Ugoričs (Yahor Uhorych), kura laikā SIA likvidēta. Arī SIA "Ihar S", kurā Mednis sākotnēji bija viens no līdzīpašniekiem, pēc tam vienīgais īpašnieks, pirms likvidēšanas pārgāja baltkrieva Igora Simbirova (Ihar Simbirou) rokās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!