Foto: Shutterstock

Lai pilnveidotu valsts informācijas un komunikācijas tehnoloģiju pārvaldību, plānots ieviest Valsts informācijas resursu, sistēmu un sadarbspējas informācijas sistēmu (VIRSIS), paredz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotie grozījumi Valsts informācijas sistēmu likumā.

Kā informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) pārstāve Agnese Vārpiņa, šī sistēma vienā reģistrā centralizēti un jaunā kvalitātē uzkrās datus par valsts informācijas sistēmās apstrādātajiem datiem.

Valdības apstiprinātie grozījumi stāsies spēkā šī gada 31. oktobrī. Kā pastāstīja VARAM Elektroniskās pārvaldes vadītājs Uģis Bisenieks, līdz šim datumam turpināsies darbs pie sistēmas izstrādes un tikai sākot no novembra valsts iestādēm būs jāsāk informācijas ievietošana sistēmā. Šī uzdevuma veikšanai tiks doti seši mēneši.

"Būtībā tā būs informācijas un tehnisko resursu uzskaites sistēma, kur varēs redzēt, kādi dati katrai iestādei ir," skaidroja Bisenieks.

Kā apgalvoja Vārpiņa, VIRSIS ļaus valstij jaunā kapacitātē pārvaldīt vienoto valsts informācijas sistēmu telpu, nodrošinot apkopotu informāciju par to, kur ir pieejami valsts dati par iedzīvotājiem, uzņēmumiem, infrastruktūru un vidi. Jaunās sistēmas ieviešana novērsīšot informācijas apstrādes dublēšanos valsts informācijas sistēmās un samazināšot drukātas informācijas apriti valsts pārvaldē.

Pašreizējās sistēmas izveides izmaksas tiek lēstas 172 000 eiro.

Pēc Vārpiņas paustā, VIRSIS sekmēs nu jau par labas pārvaldības praksi kļuvušo informācijas principa "tikai vienreiz" ieviešanu publisko pakalpojumu sniegšanā, un ar šīs sistēmas ieviešanu tiks novērsti gadījumi, kad atsevišķu vēl nesakārtotu pakalpojumu procedūru rezultātā iedzīvotājiem tiek pieprasīta papildus informācija, kas jau ir valsts vai pašvaldības iestāžu rīcībā.

Līdz ar VIRSIS tikšot pilnveidota arī informācijas aprite par valsts informācijas sistēmu darbībai nepieciešamajiem tehnoloģiskajiem resursiem un pakalpojumiem.

VARAM norāda, ka informācijas resursu uzskaites pilnveide ļaušot turpmāk pārliecinošāk īstenot atvērto datu politiku un datos balstītas sabiedrības plāna īstenošanu, tādējādi stiprinot jau līdz šim starptautiski atzinīgi novērtēto Latvijas virzību uz informācijas sabiedrības un digitālās transformācijas politikas mērķu sasniegšanu.

Līdz ar šodien apstiprinātajiem grozījumiem tiek dota "zaļā gaisma" Ministru kabineta noteikumu izstrādei, kuri noteiks VIRSIS iekļaujamās informācijas apjomu, kā arī tās reģistrēšanas, izmantošanas un apstrādes kārtību.

Kā norāda Pūce, pieteiktā valsts informācijas sistēmu uzskaites un pārvaldības sistēmas pilnveide nodrošinās lielāku pārskatāmību un efektivitāti, novēršot informācijas dublēšanos un neefektīvu resursu izmantošanu. "Jebkuram iedzīvotājam un iestādei šī sistēma vienkopus sniegs informāciju par valsts rīcībā esošajiem datiem, ļaus ietaupīt laiku un strādāt efektīvāk, praksē ieviešot datos balstītu publiskās pārvaldes darbību," pauž ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!