Foto: F64
Par aizsargājamu datu noplūdi no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās datu sistēmas (EDS) četri VID Informātikas pārvaldes darbinieki sodīti ar rājienu, bet vēl trim pagarināts disciplinārlietas izmeklēšanas termiņš, portālu "Delfi" informēja VID Komunikācijas daļā.

Sods noteikts atbilstoši katra darbinieka dienesta pienākumiem un nodarītajam kaitējumam lietā, norāda VID. Piemēram, Informātikas pārvaldes Ekspluatācijas daļas Datu bāzu administrēšanas nodaļas galvenais speciālists Kirils Ruskulis nekvalitatīvi analizējis "log" failus, bet nodaļas priekšnieks Ingus Cinciuss, Sistēmu lietojumprogrammatūras uzturēšanas nodaļas galvenais speciālists Edagars Kačerovskis un Ekspluatācijas daļas priekšnieks Jurijs Smirnovs nenodrošināja EDS kvalitatīvu administrēšanu, darbību, kvalitātes testēšanu, uzraudzību un analīzi, nepietiekami koordinēja pasākumus tās nodrošināšanai.

Pret VID Informātikas pārvaldes direktori Ivetu Bērtulsoni un viņas vietniekiem Viesturu Šķilu un Juri Stumpu disciplinārlietas izskatīšanas termiņš pagarināts līdz 9.jūlijam, bet atzinums disciplinārlietas izskatīšanas komisijai jāsniedz 17.jūnijā. Termiņš pagarināts, jo jāpieprasa papildus paskaidrojumi, bet jau iesniegtie paskaidrojumi satur liela apjoma informāciju, kas jāanalizē kopsakarā ar citiem disciplinārlietā esošajiem dokumentiem, ārējiem un iekšējiem normatīvajiem aktiem, lai vispusīgi noskaidrotu lietas apstākļus, skaidro VID.

Jau ziņots, ka februārī kļuva zināms par datu noplūdi no EDS, un virtuālā persona Neo, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvi, ik pa dažām dienām publisko šajā datu sistēmā iegūtus algu sarakstus.

Tiesa, Neo skaidrojis, ka sistēmu nav "uzlauzis", bet gan izmantojis tajā esošo "drošības caurumu". VID saistībā ar notikušo noplūdi pārbaudīs septiņu Informātikas pārvaldes darbinieku atbildību, bet Finanšu ministrija paziņoja, ka sistēma ir uzlabota un iegūt datus no tās vairs nav iespējams.

Tāpat ierosināts arī kriminālprocess, ko izmeklē policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!